Дали абитуриентският бал ще остане запомнящо се хубаво преживяване като скъп спомен зависи от предварителната подготовка. Не е задължително балът да се свързва с безпаметно напиване, огромни харчове и безумства от шофиране с високи скорости. Абитуриентският бал е тържество на младостта и красотата, навлизащи в зрелостта. И колкото е забавление, толкова е и отговорност.

Дните на абитуриентските празници зареждат с настроение не само абитуриентите, а и всички хората, които ги наблюдават. Поради неприятната статистика от последните години Главна дирекция "Национална полиция" и отдел "Пътна полиция" препоръчват специално на абитуриентите да се спазват законовите разпоредби и правилата за движение. Не трябва да се допуска управление с превишена скорост, отнемане на предимство, преминаване на червен светофар. Да не се подценява риска от стоене прави в автомобила, седене на вратите, размахване и хвърляне на бутилки на пътното платно.

Не забравяйте, че винаги може да се обадите на тел. 112 и да поискате помощ. Телефон 112 приема спешни и аварийни обаждания при необходимост от спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия, пожари, аварии, кризи и други инцидент. Телефонът се избира без код. Услугата 112 е денонощна и безплатна.

Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в деня на бала и на следващия ден, когато са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. Истински важно е да се осъзнае смисъла на празника и той да се изживее красиво, стилно, без рискове за здравето и живота.

Повече по темата може да чуете от аудиозаписа на разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в ефира на bTVRadio в предаването "За София", излъчен на 19 май 2015г.