Устните са най-чувствителни през мразовития зимен сезон. Те лесно се изсушават, напукват и разраняват. Внезапна стресова ситуация най-бързо се демонстрира с херпес на устните. Затова и устните се нуждаят от внимателна грижа през зимата. Проучване сочи, че над 90% от жените използват червило вместо басам, за да предпазят устните си от вредното влияние на ниските температури. Но и най-красивото червило няма да прикрие, ако устните са напукани.

Балсамите за устни са специално създадени да осигуряват най-добра защита и овлажняване на кожата, която покрива устните. Тъй като в устните липсват мастни жлези те са особено податливи на ниските температури. Преди да се нанесе червило е добре да се намажат устните с балсам, който да ги подхрани.

Вечер преди сън може да се масажират устните с масло от жожоба, за да се хидратират.

Безценните торбички от черен чай, освен срещу отоци под очите, може да се използват за овлажняване на устните, като се притисне топлата торбичка чай към устните, докато е топла.

Разбира се, 5-6 чаши вода дневно ще хидратират целия организъм, което ще се отрази на външния вид и на устните.  

Любителите на белите спортове не се разделят с балсама за устни и го нанасят няколко пъти през деня. Тогава е добре да се използват балсами за устни с фотозащитен фактор