Красотата се е превърнала в кумира на днешните поколения. Насаждана ежедневно под формата на реклами, мода, звезди, тя е поела контрола над мисълта на иначе обикновената жена.

Като художник и естет, обичам да наблюдавам заобикалящата ме действителност и най-вече случайно минаващите хора около мен. Правя го несъзнателно, но „умопомрачаващите” гледки не мога да подмина просто ей така. Разхождайки се из улиците на града, забелязвам какви ли не изпълнения от „висшата” мода, разкриващи не само най-интимното от тялото на човек, но и неговата душевна слабост и призив за внимание.

Като започнем от месеца на абитуриентските балове и стигнем до ежедневното облекло на т.нар. модерна жена, ще забележим съвсем ясно доловимите сигнали за „болестно състояние”, прикриващо се зад тенденциите, диктувани от световноизвестните модни дефилета.

И така фешън-мешън за напреднали:

Някои го предпочитат горещо!

Има жени (момичета), които целенасочено се спират на много предизвикателни бални рокли, наподобяващи по-скоро сексапилно бельо, отколкото рокля на принцеса. Без грам притеснение съвременната абитуриентка се впуска в приключенията на живота, разчитайки най-вече на сексапила си, а ако той не й е даден по рождение - намира начин да го провокира. Бедро, дупе, гърди смело излизат на показ, защитавайки естественото й право да бъде богиня на... ъ-ъ-ъ... красотата. Казано е - „Сексът продава”, но нужно ли е едва завършили училище, младите жени да продават телата си? Къде отидоха стилът, знанията и авторитетът?


Други пък избират да са провокативни...

Използвайки привидно отговарящи на модата дрехи и аксесоари, „модерната” жена, която често срещаме по софийските улици, явно не се интересува от размера и формата на тялото си, от това как й стои дадена дреха, от стойката и поведението си и по този начин постига гротеско или по-скоро смешно излъчване.

Впечатление правят и жените, които следят колекциите на известните дизайнери, но ако не са достъпни оригиналите, винаги може да се намери китайски заместител, който умело се вписва в градската среда. Удобството отстъпва пред невероятния ефект на тези дрехи. Често тази мода предизвиква едно интересно състояние у мен – погледът ми застива, а ченето ми пада. Не знам как по-точно бих могла да го опиша.

Умиление предизвикват в мен млади момичета с вирнати брадички, които едва-едва пристъпват на високите си токчета (с платформи, разбира се), правейки причудливи пируети. Резултатът от тези ежедневни „упражнения” са болка в глезените и изкривени токчета. Убедени, че красотата не идва от походката, а от това „как са се барнали”, тези момичета се превръщат в истински героини.

Ентусиазмът е естествена черта на някои представителки на женския пол и това си е за възхищение. Такива жени упорито и целенасочено се напъхват в 2-3 номера по-малък размер дрешки (панталонки, полички, блузки, потничета, роклички), разчитайки, че чрез силата на мисълта и положителните си утвърждения, теглото им моментално ще се стопи. За жалост, не винаги се получава така, за сметка на това паласките и така симпатичното коремче изкачат свободно, движенията на тялото са ограничени, а разочарованието на минувачите огромно. Каква гледка само!

Дамите с творчески подход също не са за подминаване. Те обичат да съчетават разнообразие от цветове, шарки и стилове – „колкото повече, толкова повече”. Екстравагантни и забележими - те са олицетворение на кича. Вдъхновение често намират просто от заобикалящата ги среда. Петната по дрехите от засъхнала храна, грим или друго са бонус. Но какво разбирам аз – та това е мода!

Силните момичета внушават респект. Те са издръжливи, калени, упорити... В името на красотата са готови да стискат зъби и геройски да понесат ниските температури и бурния вятър, облечени в мини рокличка, без палто и с летни обувки. Атмосферните условия не са от значение, щом роклята си я бива. А и си заслужава инвестицията за лекарства по-късно.

Забелязала съм, че модните „икони” все пак се грижат за своето здраве. Винаги си позволяват релаксираща разходка (с готин батко) в местния парк. Независимо от мястото, те задължително са оборудвани с мно-о-о-ого високи токчета и мноооого къса пола. Чудя се обаче, как така прическата им не помръдва от играта на вятъра?Има и жени, които с носталгия се придържат към миналото и вече остарелите модни „хитове”. Все още забелязвам жени с „големи глави” или както аз ги наричам - каски. Този изкуствено придаден обем на косата, все още е синоним на класа в умовете на някои от по-младото поколение. А на мен ми изглежда някак си непропорционално – малко тяло – голяма глава, ноо...

Тенденциите в грима изглежда не са се променили от доста години насам. Виждаме какви ли не „експерименти” – плътно нанесен пласт фондьотен, по възможност по-тъмен, ярко червило, то варира в нюансите на розовото, червено-оранжевото, а някои пък използват телесен цвят, така че устните им тотално да се изгубят. Очите са в опушен грим, дебела очна линия и по възможност изкуствени мигли, ако няма такива, то поне спиралата да е добре напластена.

По всичко личи, че не ставам за моден консултант на дотук изброените примери, но все пак мисля, че красотата е в очите на гледащия!

Наблюдателят е този, който твори в съзнанието си, преценява, намира аналогии, критикува или одобрява. Впечатленията са за нас - тези, които използваме очите си, за да търсим красивото. Но както ние сме наблюдатели, така сме и наблюдавани. Необходимо е да се съобразим с вкуса и мнението на околните, за да не предизвикаме нежелана ответна реакция. Чуждото мнение рефлектира върху нас. Колкото и да сте чували думите „Бъдете себе си”, не ги приемайте буквално или поне не ги преиначавайте. Да бъдете себе си не винаги означава да изпъквате, чрез модни извращения.

Красотата трябва да се подчертава леко, деликатно, умно. Сексъпилът не е в голотата, а тази женска разкрепостеност не е признак за значимост. Поведението, стилно подбраните дрехи, изтънчените движения, красива усмивка, скромност и позитивизъм, това е тайната на красотата.

Все по-малко останаха жените, които наистина изглеждат зашеметяващо красиви – на пръв поглед обикновени, но толкова естествени. Те са харесвани, не полагат усилия да бъдат забелязани, а умовете им са заети с по-значими неща – семейство, прители, кариера, творчество.

Жени, останете нежни и естествено красиви, не се превръщайте в „евтини плашила”, чиято роля всички добре знаем...

Автор: Таня Димитрова
Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg.