Елизабет Суитхарт (74 г.) живее в Ню Йорк и от 20 години не се е обличала в нещо, различно от зелено. Дрехите й са във всичките му нюанси – ментово, тревисто,лайм, горско, нефрит...

Защо го прави?

От 20 години целта й е да напомня на хората да се обърнат към зелената страна на живота. Елизабет не е просто луда по зеления цвят. Нейната мания не е модна, макар в гардероба й да има закачени само зелени рокли, ризи и панталони.

Тя „оцветява” със зелено и навсякъде в дома си – зелени са кърпите за баня, плотовете в кухнята, лампите, рамките на огледалата и картините, пантофите, играчките, постелките, кутиите за съхранение на вещи... Зелено е стълбището, което свързва двата етажа, зелени са вилиците и лъжиците й, чиниите и паниците, които са подредени в зелени кухненски шкафове. Зелени са косата й, рамките на очилата й, лакът й за нокти. Ако Елизабет хареса вещ, която не се предлага в нейния цвят, тя я купува и просто я... пребоядисва.

Елизабет израства със семейството си в Нова Скотия, Канада. Като малка иска да стане художник. Започва да се облича в зелено, когато баща й я кани да посети Флорида. Тогава той самият няма особено положително отношение към мечтата на дъщеря си. Елизабет веднага се съгласява, защото това е възможност двамата да прекарат малко повече време заедно. Във Флорида й прави впечатление зеленият цвят на водата, както и тревата, която е изключително силно наситена в същия нюанс. Когато рисува, започва да добавя все повече зелено на платното си, защото този цвят я свързва чисто емоционално с нещо приятно в живота й.

20 години оттогава и тя не спира... 

Прави го и заради реакцията на хората. Когато я видят, те неизменно възкликват – „О, зелената дама!” Обикновено искат и да се снимат с нея. Елизабет има богата градина с растения, за които се грижи ежедневно.

Тя приема за лична своя мисия да оцветява живота. Разбира желанието на младите да се обличат в черно, за да са стилни или незабележими. Но също така мисли, че с напредване на възрастта човек открива и ясно осъзнава богатството на цветовете. Както и фактът, че да се обличаш цветно може да е много по-забавно. Избрала е зеленият цвят, защото той е изключително позитивен и жизнеутвърждаващ.

Е, ще се облечете ли в зелено?