Изобщо не е лесно да привлечеш вниманието върху себе си на червения килим в началото на годината, когато стартира сезонът на глобусите и оскарите, но в ръцете на един артист, какъвто безспорно е Били Портър, задачата изглежда като детска игра. Той е американски актьор, певец и сценичен изпълнител, или накратко – човек на изкуството. Обичайки модата от малък, той напълно осъзнава какво може да постигне с нейна помощ.

Ще го запомним като мъжа, дръзнал да разчупи строгия моден етикет на наградите „Оскар“, който в началото на 2019 година се появи в полусмокинг полурокля на червения килим, за да заяви смело „вие трябва да носите дрехите, а не те вас“.

Снимка: Getty Images

Следват много подобни тоалети на различни събития през миналата година, а в началото на тази, на церемонията по раздаването на наградите „Златен глобус“, Били отново направи силно модно изявление с костюм изцяло в бяло, съставен от сако, панталон и шлейф, изработен от пера.

Снимка: Getty Images

И ако това не е достатъчно за ексцентричен старт на годината, то 50-годишният Портър се появи на наградите „изборът на критиците“ с рокля без ръкави в цвят мента на американския дизайнер Hogan McLaughlin. Смелостта му стига дори и по-далеч. Били носи големи сребърни бижута, неонов маникюр и тялото му е покрито с множество татуировки на пеперуди.

Снимка: Getty Images

Били пише история не само със стила си на червения килим. През септември миналата година той става първият чернокож хомосексуален мъж, който печели награда „Еми“ за най-добър актьор в драма. Освен това той е носител и на наградите „Грами“ и „Тони“. Той ще се превърна и в първия мъж, който се появява на корицата на списание Allure – във февруарския брой на изданието.

„Когато си актьор, дрехите са част от твоя герой, те помагат да се превъплътиш в него“, заявява Портър, добавяйки , че визиите на червения килим са допълнение към неговата личност на артист.

Преди беше проблем за жените да носят панталони и това беше преодоляно, защото се отнасяше за патриархата. Сега, когато жена носи панталон, тя изглежда силна и могъща – това е хубаво. Но когато мъж сложи рокля, това се превръща в слабост, в прекалено женствено.

Били Портър

Портър, чийто последен филм „Like a Boss“ ще излезе през февруари, не използва своя личен стил само за да разводни границите между половете.

Преди беше проблем за жените да носят панталони и това беше преодоляно, защото се отнасяше за патриархата. Сега, когато жена носи панталон, тя изглежда силна и могъща – това е хубаво. Но когато мъж сложи рокля, това се превръща в слабост, в прекалено женствено.

Били Портър

Актьорът споделя, че носенето на токчета променя мирогледа му. За първи път това му се налага да направи по време на участието си в пиесата „Kinky Boots”. “Носенето на токчета ми помогна да освободя част от себе си.“

Снимка: Getty Images

В тази почти едногодишна модна фиеста му помага стилистът Сам Рател, който стои зад всичките му тоалети и цялостна визия на червения килим. За стила на Били Сам казва:

„За човек като Били, който е толкова ясен по отношение на това, в което вярва, да използваме това като средство, за да покажем кой е той и да изразим неговите идеи и гледни точка за живота, политиката и културата, е наистина страхотно и променящо живота – не само за него, но и за много други хора. Правейки го по този публичен начин, позволява възможностите за въприемане да се променят, а аз смятам, че не можем да променим света, без да започнем да говорим.“

Заради смелите си превъплъщения на различни събития много хора започват да наричат Били Портър модна икона. Разгледайте още негови снимки в галерията ни.