Роденият в Испания дизайнер Пако Рабан, прочул се с космическите си модели през 60-те, е починал на 88 години в Портсал, Бретан, Франция, съобщи Ройтерс.

Кончината на Франсиско Рабанеда и Куерво, както е рожденото име на Пако Рабан, бе потвърдена от говорител на испанската група "Пуч", която контролира бранда на Пако Рабан, след като той се оттегли преди две десетилетия, уточнява БТА.

Пако Рабан придоби световна известност с ексцентричните си дизайни на дрехи и парфюмите си. Днес той притежава много популярна парфюмерийна серия от 35 аромата. Той е синоним на естетиката на космическата епоха и на най-продаваните парфюми. 

Рабан напуска Испания и заминава за Франция със своята майка в края на Испанската гражданска война. Той стартира своята модна кариера, създавайки бижута за „Живанши“, „Диор“ и „Баленсиага“, пише btvnovinite.bg

Пако Рабан през 1967 г.
Снимка: Getty Images

Отваря собствена модна къща през 1966 г. Известен е с това, че използва в работата си неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. Той е познат и с дизайнерските изяви на костюми във филмовото изкуство и филмовата индустрия.