Ходим в Синеморец от времето, когато се изискваше "открит лист" за влизане в това южно селце. В граничната зона с Турция не можеше да иде всеки. Ходихме за медения си месец, в Синеморец забременях, там сега ходи и дъщеря ми. Затова сме особено ревниви към всяка промяна, която не е съобразена с особеностите и автентичността на това място. Но всичко, което е в хармония и е адекватно на полето и морето  - оценяваме. Затова мога да кажа доста добри думи за Veleka beach - малкия бар на северния плаж, където Велека се влива в морето. Предпочитаме дивото, девственото и се радваме, когато човешкото присъствие не оставя своите дълбоки отпечатъци в природата. Затова едно от пожеланията ни към собствениците на това място беше да оставят чисто след себе си и да не правят инвазия на плажа.

Снимка: Росица Николова

"Миналата година купихме 400 пепелника и ги раздавахме свободно на хората на плажа, за да не заравят фасовете си в пясъка. В края на сезона ни останаха около 200. Това значи, че все пак са ги ползвали", споделя Филип, който ни разказва повече и за нещата, които можем да хапнем тук. 

Традиционно, хората са свикнали по капанчетата на морето през лятото да поръчват цаца и пържени картофи. Тук цаца няма!

"Не мога всеки ден да съм сигурен, че ще имам прясна риба. Когато през август се вдигне вълната - цаца няма. Аз замразени продукти не ям. Следователно не мога и да ги предлагам. Не всички хора ще ме разбират. но това си е нашата философия"

Veleka beach е морски микс на стрийт храна, небрежно гурме и малко екзотика. В менюто им ще откриете бургер с био телешко (350 г., 12 лв.), вегетариански бургер (450 г., 8 лв.), манатарков веган бургер (450 г., 8 лв.), пилешка шаварма (450 г., 8 лв.), салата песто с див чесън (450 г., 6, 50 лв.) и пържени картофи (250 г., 5 лв.).

Скъпо е - биха казали мнозина. Но почакайте! Филип ни разказва и малко повече за съставките, които влизат в тази храна. А това е важно! Телешкият бургер се прави с месо, доставяно от малка ферма в село Бродилово. Говедата се отглеждат само с чиста паша и е гарантирано, че месото е 100 % био, че и българско. В добавка - хлебче, изпечено на дървени въглища, разтопен чедър, салата айсберг, карамелизиран лук домат, маслинова паста от каламата и специален Велека сос. Поръчвахме от този бургер 3 пъти и беше харесан от мъж, жена и дете!

Снимка: Росица Николова

За мен е важно каква храна слагам в стомаха си - и като качество, и като количество. Защото тялото ми не е кошче и отдавна там няма място за боклуци. Хубавото е, че все повече хора започват да мислят по този начин. Храната не е само начин да задоволиш първичното си чувство за глад. Това е най-прекият и бърз начин да доставиш на тялото си здраве и сили. В зависимост от избора си обаче, може да му доставиш и тежест, умора, мързел и вреда.

Във вегетарианския бургер и в салатата пък слагат песто от див чесън (левурда), което сами си правят. Избират овче странджанско сирене и домашен кашкавал, които добавят между двете меки хлебчета. 

Снимка: Росица Николова


Пилешката шаварма е нещо, което определено предизвиква интереса ми. "Имате правописна грешка" - е първото, което казвам, мислейки си за кавърма. Грешката обаче е вярна! Шавармата е арабско ястие. В Египет се предлага като бърза закуска. На Veleka beach обаче е по-скоро късен обяд или ранна вечеря. В лаваша е увито месо, мариновано в 9 подправки, сервира се с дресинг от кисело мляко, чесън, тахан, туршия от червен лук, домат, краставица и айсберг. За допълнителна свежест - зехтин и лимон. Малко е трудно да се яде, без да се омажеш или да изпадат някои неща от вътрешността, но е леко, много ароматно и вкусно ястие.

Снимка: Росица Николова


Хапването може да прокарате с биричка - "Витошко лале" (има и наливна) и Hills. Абсолютният рай на земята е да седнеш на пуфа, да гледаш морето, да пийваш студено пиво и да слушаш джаз, докато чакаш поръчката ти да стане готова. После ще ти я и донесат, за да не си нарушаваш chill настроението.

Снимка: Росица Николова

Иначе има и дървени барове, голяма дървена маса и малки кръгли седалки, заковани върху дънер.

Снимка: Росица Николова

Сметките понякога ги правят по стария начин - записват името в тефтера и накрая на деня плащаш всичко. А ако си им симпатичен може и да те почерпят!