Село Рачовци се намира в гора, по средата, между Бижовци, Войниците, Куманите и Скорците, община Трявна, Габровска област. До това село никога не е имало асфалтов път, затова е и трудно за откриване.

Жоро Хаджиев попада там случайно през 2007 г., докато прави трасе за ендуро състезание около Трявна. По това време всичките 7-8 къщи в селото все още са цели, но дори и тогава няма и помен от живи хора. До 2009 г. в селото са гледани около 40 кошера пчели.

Снимка: Жоро Хаджиев

През 2017 г. в Рачовци има само една къща, която не е разрушена. Останалото? Останалото се крие в полумрака на гората. Измежду къщите се привиждат сенки, подове се срутват, каменните плочи падат, все едно живелите някога, но починали, не желаят никой да ги безпокои. Единствено обективът на фотографа наднича в света им и леко разбужда призраците на селото. 

Легендата разказва, че селото е основано от Рачо Петров, жена му Рада и трите им деца, които бягали от турския бей. Семействата на децата дават началото на трите рода, от които започва историята на селото.

Снимка: Жоро Хаджиев

Хората от околните села наричат Рачовци "изгубеното село". Но макар изгубено, там сякаш все още някой някого чака.

Чака чайникът... някой да си сипе от него.

Снимка: Жоро Хаджиев


Чака стомната... някой да отпие от нея.

Чакат подправките... някой да сложи от тях в гозбата.

Снимка: Жоро Хаджиев

Чака масата... някой да вечеря на нея.


Разгледайте прекрасните снимки в галерията, предоставени ни от Жоро Хаджиев.