Ако се чудите каква може да е атмосферата в ресторант на име “Soul Kitchen”, пуснете си Doors. Всъщност това е място, което събира общите възгледи за живота на трима приятели, които вярват, че тенденцията хората да стават все по-внимателни и придирчиви към качеството на храната си, е чудесна. Затова заедно решават да създадат място, в което безмесната кухня съвсем не означава безвкусен обяд, а интериорът умело вплита уюта на миналото с внимателно подбрани детайли от настоящето. Резултатът е ресторант, в който можеш да се насладиш на всеки един момент от гостуването си - от обслужването, през изпипаните и добре премислени ястия, приятната обстановка, та чак до разнообразните винена или бирена листи. Всичко това накуп създава усещане за внимание, ненатрапчив лукс и че този път сте открили нещо наистина специално.

Снимки: Евгений Милов


Soul Kitchen” е отворен сравнително от скоро, а работата по създаването му отнема няколко месеца, в които Бетси, Веско и Живко влагат душа, умения и опит, за да направят от старата къща на ул. “Кокиче” уютното местенце с малко необичайно меню, което откриваме днес.

Докато лек джаз озвучава меко осветеното помещение, а погледът пада ту върху реставрираните мебели, ту върху триъгълните циментови плочки, става ясно че целият интериор на заведението е създаден така, че да пасва на къщата. Преди “Soul Kitchen” дълги години тя подслонява друг ресторант, но приликите между него и новия “наемател” приключват до там. Все пак “къщата си носеше свой собствен дух - нямаше защо да й го отнемаме” - казва Бетси Щерк. И така с внимателно балансиране напипват тайната съставка за създаване на търсената атмосфера - съчетанието между романтичната носталгия към “едно време” с модерни елементи. Цялото място е и двете - “Причината да изберем тази къща - освен заради факта, че има голям двор - е в онова малко прозорче в съседната кооперация, което никога не угасва. Когато дойдохме за първи път беше привечер и бликаше много, много нежно. Разбрахме, че това е нашето място” - усмихва се Бетси, докато прозорчето топло мъждука някъде зад гърба й.

Снимки: Евгений Милов


Въпреки това душата на всеки ресторант е неговата кухня, а в “Soul Kitchen” тя е наистина различна. Не защото ще ви се наложи да разлиствате безкраен брой страници с предложения, а защото основният критерий за менюто е качеството. “Не предлагаме ястия, приготвени от животински продукти.” - казва Бетси. “Всяко нещо е на растителна основа и се приготвя на място. Постарали сме се да има от всичко - хляб (без глутен - от семки и елда), суши, паста, десерти…" И все пак “Не искаме хората да идват тук с предразсъдъци, защото всъщност менюто ни не е строго подчинено на някакви норми или правила - то е изцяло създадено според нашите представи за полезна и, разбира се - вкусна храна.”

Снимки: Евгений Милов

Изготвянето на менюто отнема няколко месеца, а добрите резултати са дело на екипа - всички влагат цялата си енергия, умения и ентусиазъм, за да създадат най-добре балансираните ястия. “Имахме много проби и провали, преди да намерим точните рецепти”, споделя Дидо - главният готвач в ресторанта. “Много е важен самият начин на приготвяне на храната - няма нищо пържено.” Според него подобна кухня е предизвикателство за майсторството на човека в кухнята - “Готвачът трябва да познава много добре принципите на готвене - да знае кои продукти могат да се съчетават, без да разчитат на месото, което винаги придава малко по-различен вкус. Кухнята ни е много тънка - обикновено или нищо не се получава, или пък става уникат.” - смее се Дидо.

Ако искате да подкрепите собствения си дух с питие - винената листа също е резултат на внимателен подбор. Помислена е изцяло в посока “качество”, а не популярност. “Искахме да избягаме от масовите марки в бранша, които могат да се намерят навсякъде - насочили сме се към малки български изби, които предлагат наистина страхотни вина” - казва Бетси. Любителите на бирата имат приятен избор - могат да потопят устни в чешка, белгийска, испанска и “скоро ще предлагаме и новата българска марка - “Бял Щърк”.

Снимки: Евгений Милов



Промените и подобренията обаче далеч не са приключили - предстои да бъдат включени палачинки без мляко, яйца и глутен, както и "Фриц" кола, която засега не се предлага никъде у нас - “Тя е същата на вкус, но без вредните съставки.”

Снимки: Евгений Милов



И ако след всичко това все още се чудите защо да посетите “Soul Kitchen” - отговорът е простичък и в духа на хедонизма - храната е важна за душата. Но и… душата за храната. А там ще откриете и двете.


Що е то “Суров сладолед” >>

Суров сладолед

Снимки: Евгений Милов



банан
какао/рошков
годжибери
+кулинарна тайна на готвача

“Soul Kitchen” е отворен всеки ден от 10:00 - 24:00 ч.
Ще го намерите в София на ул. “Кокиче 13”