„Снесе яйце! Чуваш ли я как се хвали?“ – насочва вниманието ми към крякането на кокошката Йордан от „Прегърни готвача“. Не харесвам сравненията между кокошките и жените, но в това отношение малко си приличаме – и аз не бях доволна, когато никой в офиса не забеляза, че съм си направила балеаж за 50 лв; трябваше да се похваля.
Йордан се връща с малко топло яйце в шепата си. Такива са продуктите, които използва, когато готви за хората, които го наемат – чисти, натурални и качествени.
„Прегърни готвача“ е една интересна кулинарна идея, превърната в реалност. Йордан готви за всеки, който иска да се наслади на празника си истински, без да мисли дали храната е сервирана, дали е вкусно, дали има порция пред всеки от гостите и т.н. Сватби, рождени дни, промоции, парти на плажа или просто така – Данчо се появява с широката си усмивка, цветята за ядене и небцата затреперват от онази магия, която излиза изпод огромната му тава за паеля. Съдът наистина е впечатляващ – може да събере 4 килограма ориз и други продукти, с което да се нахранят около 40 човека.
„Ще се погрижа всичко на масата да е перфектно, а гостите ви да хапват вкусно. Вие си почивайте и се забавлявайте! Накрая ще сте толкова доволни, че ще ме прегърнете! Идеята на „Прегърни готвача“ е да накарам хората по-често да сядат на една една маса заедно и да се забавляват.“
Рецептата няма душа - ти, като готвач, трябва да й вдъхнеш
Душата на ястието е в първата хапка, казва Данчо. Затова французите готвят в малки дози – или има душа още в началото, или изобщо няма смисъл да я търсиш.
„Обожавам палачинки! Когато бяхме малки и нямахме мляко, майка ми ги правеше с вода. Сега обаче аз обичам и масло да добавя, и сладкото за мазане да сваря от пресни плодове, като добавя току-що откъснато листо от индрише в него, например.“ Имат ли палачинките душа? И още как! „Важно е палачинките да станат бързо – затова котлонът на макс и внимаваш да не загорят! Така ще имаш повече време да се гушкаш с любимия човек, а не да си липсвате, докато единият седи край печката.“
„Напра'о ги убивам!“
„Като малък се страхувах от тъмнината под водата. Преодолях този страх, като започнах да се гмуркам. Оказа се, че това, от което съм се страхувал, всъщност е било голяма красота! Сега нямам страхове. И да се случи нещо непредвидено с готвенето – импровизирам. В началото имаше доста напрежение, но трупайки опит и вярвайки си повече, то изчезна.“ Йордан е работил в различни ресторанти във Варна, Испания и Австрия. Но именно стреса на тези места го провокира да промени живота си. „Когато храната е приготвена с любов и без напрежение всичко става много по-вкусно!“
„Най-запомнящото се кулинарно преживяване досега е сватбата на мои приятели. Трябваше да сготвя за 130 човека на една поляна. Благодарение на екипа, с който бях, и налудничавите идеи, които имам, се получи много вкусно и приятно. Когато готвя за сватби, най-важни за мен са младоженците. Искам на тях всичко да хареса, на тях да им е вкусно, защото те са най-важните.“
На фермерския пазар във Варна пък готви гювеч за 70 човека в тавата за паеля. На парти на плажа успява да събере в нея 36 яйца. „Имаше място и за още, но не смогвам да ги обръщам“ (смее се).
С вкус за облизване
Специалитетите на „Прегърни готвача“, дори за Свети Валентин, са бавно готвените традиционни ястия, като чили кон карне, печен джолан, мусака, таратор, кашкавал пане с пържени картофки и зелева салата, риба на скара, крем карамел, тирамису. Йордан потвърждава – „Да, бабешки са, и именно защото всеки е имал баба, с такива ястия бъркаш в душата и емоциите на човек. Гурмето е като секса за една нощ - хубав е, но няма емоция!“
С печени ребърца с катофено пюре е карал компания от много хора да притихне от удоволствие. „Не съм като новите готвачи, които само рисуват по чиниите. Мога да сваря запомнящ се боб!“
За любимата си пък той самият би сготвил... целия свят. Но все пак, ако искате рецепти за празника от „Прегърни готвача“, пригответе „Салата с много афроЗодиаци“ (грешката е вярна), в която се смесват босилек, авокадо, малко червен лук, миди или скаридки – нещо, което се яде с ръце. Към салатата се добавят и малко бадеми за хрупкавост. За десерт - карамелизирани банани или цедено кисело мляко със смокини и мед. На Свети Валентин се предполага, че нощта ще е дълга и страстна, затова храната трябва да е лека.
Йордан от „Прегърни готвача“ мечтае да организира романтични вечери за двойки на плажа, край морето. Концепцията му е да съчетава неща, които са в контраст – позлатени прибори със състарени чинии или бохчите от бабиния сандък с нежен кристал. Ако искате да сте една от тези двойки, или просто имате желание друг да готви, а вие само да се забавлявате, харесайте страницата му – „Прегърни готвача“ и стискайте палци да е свободен, когато пожелаете да го прегърнете.