Наскоро открихме учудващо магично място за хапване на ул. "Цар Асен I" 53, само на метри от шумния бул. "Витоша". Craft е бистро с разширена винена листа, което бързо ще се превърне за всеки в любимо заведение за обяд в столицата.

Идеална за сезона е остъклената лятна градина на бистрото, напомняща на закътана италианска винарна. Мястото е изключително уютно, заради малкия размер и голямото разнообразие от растения в пространството.

Снимка: Даяна Петкова

Тихият джаз като фон и букетите с живи цветя на масичките са отличен избор, допринасящи за приятната атмосфера в заведението.

Снимка: Даяна Петкова

Дневното меню включва салата, супа и основно. Днес салатата е с розов домат, падладжан и чушково песто (4,20 лв.), супите са гъбена (4,50 лв.) и зеленчукова (3,90 лв.), а пък основните са лазаня с три вида сирене (6,30 лв.) и талиатели със зеленчуци (5,80 лв.).

Снимка: Даяна Петкова

Заложихме на салатата, която беше добър избор, най-вече заради качествените продукти от малки български производители и пестото от чушки. Решихме да се поглезим и избрахме десерт Павлова – целувчена със сметанов крем и пресни ягоди, поднесена в кокетно бурканче.

Снимка: Даяна Петкова

Ако не откривате подходящо ястие за вашия вкус от дневните предложения, можете да си изберете и от основното меню, което е кратко и залагат на авторски рецепти, вариращи спрямо сезона. Това, което откроява заведението от останалите в града, е фактът, че може да поръчате половин или четвърт порция, което позволява да пробвате повече опции, без да се чудите, кое да изберете от всичко.

Предлагат пет салати с типични летни продукти – пиканта салата с гриловани тиквички (5,20 лв.), салата с домат и маслинова паста (7,80 лв.) и други. Менюто акцентира най-вече на ястията за споделяне, подходящи особено за среща на по чаша вино. Основните ястия са само две – телешки кюфтенца с млечен сос (8,90 лв.) и свински филенца с гъбен сос (9,90 лв.).

Най-интересния избор от безалкохолните напитки е домашната малинова лимонада, чиито единствен недостатък е, че не е достатъчно сладка.

Акцентът на заведението несъмнено са вината, като предлагат избор от над 80 страни, превръщайки го в перфектното място за чаша вино. Именно тук може да откриете марки от нетрадиционни региони и държави като Бразилия, Хърватска и Гърция, които се намират по-трудно у нас. Всяка седмица може да пробвате нов вид вино, тъй ги разливат на чаша (бяло, червено и розе).

Craft е също така едно от малкото места в столицата за ценителите на рома и уискито, като впечатляват не толкова с разнообразието, колкото с интересните брандове. Тук залагат на по-редки и качествени дестилерии като Glenfarclas, El Dorado и Edradour.

Снимка: Даяна Петкова