Ако пътувате за Гърция или Турция, на няколко километра след Свиленград и половин километър преди границата, се намира винарната на "Катаржина Естейт". До скоро ничия земя, в девствения пограничен район на землището на избата често можем да срещнем зайци, черни глигани и сърни. Лозовите масиви - 7500 дка, са с имена на погранични застави - Танков ров, Паметника, Хала. 

Снимка: Йордан Кръстев

Защо всъщност стигнахме почти до границата на България? Бяхме поканени да дегустираме няколко вина и се чудехме дали класата е константна величина или е променлива. Технологът Мирослав Гинев ни сподели интересни неща, свързани с еволюцията в технологията за правене на вино. В избата ни посрещна Славея Шопова. А след кратка разходка и няколко чаши вино вече разговаряхме с главната готвачка Ганка Иванова и дясната й ръка Димитрина Владова, които с усмивка ни споделиха рецептата си за свински джолан със зеленчуци.

"Джоланът е с главна роля в нашата вкусна увертюра", споделиха те. Добре посолен и овкусен с малко червен пипер, той трябва да бъде много добре масажиран с малко олио. Чак след като тази процедура приключи, при него се добавят другите от компанията - гъби, лук и моркови. Всички те са нарязани на едро. Слагат се и доматено пюре, черен пипер и дафинов лист и за да е весело при тях наливаме една чаша бяло вино на Катаржина (така и не ни казаха точно какво, оставиха ни да си фантазираме).

Налива се вода, колкото да се покрият зеленчуците. Завива се с фолиото и след 2-2.5 часа печене се получава това. Само едно от нещата, заради които бихме дошли пак. 

 

Снимка: Йордан Кръстев

Текст и снимки: Йордан Кръстев/ Прегърни готвача