Ако сте любители на японската кухня и култура, има едно място в столицата, които задължително трябва да посетите. Като първенец в Балканския кулинарен конкурс за класическо и иновативно суши, Edo Sushi & Teppanyaki  е като терминал за излитане на Изток за тези, които искат поне за няколко часа да пренесат вкусовите си рецептори в Страната на изгряващото слънце.

А какъв по-добър повод от това да зарадвате сетивата си с нещо непознато и автентично от фестивала на гурме любителите Sofia Restaurant Week? От 10 до 16 септември можете да посетите 30 забележителни столични ресторанта, предлагащи тристепенни менюта на фиксирана цена от 25 лв. на човек (без включени напитки).

Снимка: Жасмина Гевезиева

Заредени с голяма доза авантюризъм и бегло познаване на азиатската кухня, решихме да експериментираме и с двете тристепенни менюта, предлагани по време на феста.

А именно:

Меню 1:

Салата: Дайкон салата
/бяла ряпа, краставици, моркови, рукола, сусам, орехи, сусамово олио, соев сос/

Снимка: Жасмина Гевезиева



Основно: Суши сет 12 хапки
/нигири тон; нигири скарида; урамаки 'Калифорния'; урамаки микс риби; урамаки 'Спешъл Калифорния'; урамаки сьомга с криспи темпура; урамаки пикантен тон с манго и цукемоно/

Десерт: Шоколадов кейк с джинджифил

 

Меню 2

Салата: Пикантна салата с калмари
/микс салата, рукола, айсберг, спанак, китайско зеле, чесън, пресен лук, калмари, Шрирача сос, Даши, Тогараши/

Основно: Тепаняки сет с пилешко и скариди
/скариди нобаши, пилешко филе, Терияки сос, соев сос, масло, ориз със зеленчуци и яйце/



Десерт: Крем Брюле със зелен чай Матча

Трите думи, с които мога да определя кулинарното изживяване, са: качество, разнообразие и автентичност. 

Качеството на съставките – от зеленчуците в салатата до рибата в сушите и какаото на шоколадовия кейк, беше уловимо във всяка хапка.

Менютата бяха селектирани така, че да удовлетворят предпочитанията както на феновете на рибните деликатеси (суши сета), така и на любителите на месните продукти (тепаняки сет).

Интересно е да се вметне, че Edo Sushi & Teppanyaki е единственият ресторант в България, който предлага автентично тепаняки (техника за приготвяне на храна на плосък грил, развита в Япония след  Втората Световна война).

Завършвайки вечерта с наситения и плътен вкус на шоколадовия кейк с джинджифил, си подарявате един от най-сладките моменти.

В допълнение - любезно обслужване и тихи миксове на популярни музикални парчета за фон.

Така че, ако няма да пътувате този уикенд, препоръчвам ви да запазите възможно най-скоро своята маса от сайта на феста.  Заслужава си.

Автор: Жасмина Гевезиева