На ул. „Христо Белчев” 32, само на няколко крачки от „Витошка” и на толкова от „Патриарх Евтимий” се е сгушила къщата, подслонила "Остерия Барбароса" – италиански ресторант, където пиците са точно толкова тънки, колкото трябва. А останалото в менюто носи духа на всички любими кулинарни дестинации в Италия.

И ако търсите приятно усещане, което да ви пренесе в атмосферата на селска къща в Тоскана, където „селска” е доста условно понятие, дайте шанс на "Остерия Барбароса" да ви омагьоса. Очарованието на това място отчасти се дължи на собственика – Даниеле Индако , а останалото е в ръцете на главния готвач - Марко, който е от Генуа, но е обиколил и работил из цяла Италия. В крайна сметка е донесъл опита си тук.


„Марко наистина може да пренесе с душата на Италия навсякъде. Защото италианската кухня не е само определени ястия – например спагети Карбонара – тези ястия се хапват вкъщи, италианците не ги поръчват в ресторант”, споделя с усмивка Даниеле.

Кое обаче е важното – малко, но качествени и добре комбинирани продукти, които са едновременно вкусни, но и са красиво поднесени. „В българската традиционна кухня "Шопската салата" е най-близо до тази концепция” – казва Даниеле. „Усещаш вкуса на краставицата, домата и сиренето отделно едно от друго, но заедно създават  съвсем нов вкус.”


Затова пък идеята на slow food-а – тенденция в храненето, започнала именно в Италия, важи с пълна сила за "Остерия Барбароса". Тя е точно обратното на фаст фууда - „Няма значение колко време отнема приготвянето на дадено ястие, важен е резултатът.” – споделя главният готвач. Затова, ако искате да забавите малко забързаното си ежедневие, можете да отидете в "Остерия Барбароса", да се насладите на чаша хубаво био вино и да послушате джази музика или италиански канцонети, докато в кухнята се приготвя вашата пица с тънко и ръчно (не на машина!) приготвено тесто, да изберете някоя паста, също ръчно изработена и да завършите с някой десерт… да речем от Сицилия.

Цветът на добрата кухня: Lavanda >>

„Италианската кухня не е нещо установено веднъж и край – тя постоянно търпи развитие и ние се стараем да сме в час.” – казва Даниеле. Предпочитат пресни продукти и като изключим пармезана и моцарелата, например, които се внасят от Италия, всичко останало е българско. Използват се зеленчуци според сезона, меса – има няколко ястия с патешко и разбира се - с подправки. Склонни са да експериментират – например предлагат риба тон с киселец – „Открихме киселеца съвсем случайно – с Марко се разхождахме из Женски пазар, а той там е като малко дете – всичко, което му е непознато, веднага опитва и мисли как да използваме за менюто.” – през смях казва Даниеле.

Даниеле и Марко

Комбинацията се оказва доста успешна – лимоновият вкус на киселеца се съчетава чудесно с иначе тежката и мазна риба тон. Иначе си купуват босилек в големи количества, защото приготвят на място сос Песто – „В него има чесън, зехтин, овче сирене, пармезан и босилек. Той е традицонен в Генуа.”

По стените на ресторанта има и картини – „Имаме партньорство с български галерии – те ни предоставят част от своите творби, за да бъдат част от обстановка, където човек по-добре може да ги усети, отколкото в галерия. Миналата седмица един англичанин си купи цели две.” – споделя с усмивка Даниеле.

 

Всяка от картините в ресторанта се продава. Разбира се, трябва да отидете до галерията, от която е произведението, за да си го закупите

 Grape Central: с почит към виното >>