Името "панакота" започва да се използва по италианските готварски книги чак след 1960 г., но въпреки това често се цитира като традиционен десерт от северния италиански регион Пиемон. Друга недокументирана история разказва, че десертът е измислен от унгарка, която живеела в региона на Пиемон, някъде през 1900 г.
Ето как може да комбинирате любимата си бира с разхлаждащ летен и десерт в допълнение с коктейл
Необходими продукти:
За панакота
200 мл мляко
200 мл г животинска сметана
1 лист желатин (5 г)
35 г захар
3 г течна ванилия есенция
За пошираните праскови в бира Pale Ale Столично
1 л бира Pale Ale
250 г захар
1 карамфил
1 анасонова звезда
4 праскови
2-3 стръка мента
За коктейла (2 бр.)
200 мл бира Pale Ale
100 мл сок от диня (300 г диня без семките)
20 г мед
2 стръка пресен розмарин
20 мл текила силвър
1 бр. лайм