Едно бързо гурме ястие за Великден, което да впечатли вашите гости и да ги остави без думи.
Продукти за ястието
Агнешки котлети
– един рак с осем кокала
- сол
- черен пипер
Агнешки момици - 2 бр.
Мозък - 1 бр.
- мляко 400 мл
- бахар - 3 зърна
- черен пипер - 4 зърна
- дафинов лист - 1 бр.
- шалот - 20 г
- сол на вкус
- брашно - 100 г
- стар козунак, направен на галета - 100 г
- корите на половин портокал без бялата част нарязани или нарендени на ситно
Език агнешки - 1 бр. (може да използвате и за мозъка, и за езика 1 бр. агнешка главичка комплект)
За "саламурата":
- червено вино - 150 мл
- вода - 300 мл
- черен пипер зърна - 5 бр.
- бахар зърна - 5 бр.
- дафинов лист - 1 бр.
- мащерка - 2-3 стръка
- шалот - 20 г
- сол
Винен маслен сос
- червено вино 200 мл
- 200 г шалот, фино нарязан
- 1 глава чесън, разрязана на половина
- 10 г розмарин
- 10 г мащерка
Зеленчуци
- 100 гр репички
- 60 гр пролетен лук
- 1 глава фенел (див копър), разрязана на 8 полумесеца
- 200 гр грах пресен
- сол
- зехтин
Картофи
- 2 картофа Maris piper (или друг сорт с по-малко водно съдържание)
- масло около 50 г
- сол
За сервиране
- 80 г кресон