Мария Савкова, журналист за bTV Новините с теми от здравеопазването и образованието. Носител на награда в категория ”Социално включване” от националния фестивал за репортажи "Българската Европа” 2014 г.   

Какво е за Вас любовта?

Любовта е движеща сила в живота, смисъл на всеки човек. И не само това, което правим към любимия човек. Винаги трябва да има любов. Също така да обичаме себе си.

Какво подарявате на хората, които обичате?

На хората, които обичам не подарява скъпи подаръци, защото мисля че най-скъпите подаръци са тези "от сърце”, които се правят. Така че, подарявам неща, за които или съм прекарала време, за да ги приготвя сама или зная, че ще доставят радост. Опитвам се да се обграждам с такива хора, които забелязват жестове и ги оценяват. И съм сигурна, че няма да са разочаровани, затова че подаръкът не е скъп.

Какво сте получавали за Свети Валентин, което Ви е трогвало?

За Свети Валентин не съм държала да получавам подаръци, защото аз искам много повече, не само на Свети Валентин. Искам всеки ден да получавам подаръци, така да се каже. Много по-често и много по-важни са тогава, когато са стойностни, морално стойностни, емоционално стойностни. Така че най-хубавите подаръци, които съм получавала не са материални. Разбира се, не че не се радвам на материалните неща, не съм извънземна… Най-големият подарък е обич.

Денят на влюбените - това ли е формата човек да изрази чувствата си?

Денят на влюбените не е формата да изразиш чувствата си. Не съм против празника, но съм против комерсиализацията му. От гледна точка на това, че е още един повод да кажеш на един човек, че го обичаш, го одобрявам и няма да съм разочарована, ако чуя: "Обичам те!” на Деня на влюбените, но не съм съгласна това да е само в един ден в годината. Още повече, тъй като цяло сме православна държава, за разлика от Коледа и Великден това е празник, за който повечето хора не могат да обяснят какво точно празнуват, какъв точно е смисълът на този ден. На въпроса: "Какво празнуваме, освен любовта?” има най-различни легенди романтични, драматични - за свещеник, на когото било забранено да венчава влюбените; за войник, на когото му било отказано да се ожени за своята любима. Може би трябва да търсим смисъла в това да обичаме човека до себе си. И не само, а да обичаме хората. Едва ли можеш да си всеотдаен, ако не обичаш себе си, ако не обичаш  другите хора в обществото.

Може би това е много важно хората да обичат себе си, защото ако не обичаш себе си, никога не можеш да дадеш любовта си на друг. Никога не можеш да си истински щастлив и пълноценен, защото нещо в теб ще е винаги много нещастно и тъжно.

Когато празнувате Свети Валентин, има ли значение дали сте на 20 или на 30 години?

И "да” и "не”, защото човек на 20 години или на 30 е преживял света по различен начин, и има различна оценка за света, и за хората около себе си. Смятам, че за любовта няма възраст. Мисля, че няма нищо по-трогателно от това да видиш възрастни хора да се държат за ръка. Всеки един от нас е виждал. Винаги си спомням за моите дядо и баба, които са на преклонна възраст вече на 90 години, и един за друг те са най-прекрасните. Така че, и на 20, и на 90 може би най-важното е човек да е всеотдаен.

Променят ли се хората на 14 февруари - денят на влюбените?

Не мисля, че човек може да се промени за един ден или да е различен само  в рамките на един ден. Да харесва ми, че на 14 февруари виждам по-усмихнати хора. Виждам радост в очите. Виждам цветя, сърчица и разбира се, че това ми доставя удоволствие. Красиво е да видиш хората, когато се обичат и са щастливи.

Какво ще кажете на хората, които ще посрещнат деня на влюбените сами?

Мисля, че Свети Валентин е повод за хората, които нямат партньор да се чувстват нещастни, но като цяло смятам, че това е въпрос на нагласа. Не трябва човек да се натъжава, че точно в този момент поради определени обстоятелства е сам. Да намира щастието в малките неща в живота. Те са най-важните - човек да е здрав, близките му да са здрави, да се чувства удовлетворен от работата си, от живота си. И така рано или късно, когато човек се чувства пълноценен, мисля че той ще срещне своята половинка. И нека всички хора, които ще посрещнат този празник сами, да се усмихнат и да вярват в любовта.