Тази седмица гост в подкаста ни “Малки разговори” е един истински “Сървайвър” - участник в екстремния формат, за когото това преживяване се явява "истински катарзис". Много рядко хората осъзнават и разкриват своите слаби страни, но той не е от тях. За предизвикателствата на характера, за любовта и за спорта като мисия и начин на живот си говорим с Иван Георгиев, по-познат като Ванко PUMP&RUN.

Снимка: Евгений Милов

Признава си, че се записва за кастинга на приключенското риалити с идеята да достигне по-голяма аудитория със своята мисия в живота - да популяризира спорта и да мотивира хората да се грижат за здравето си. Попълвайки формуляра в сайта на предаването, вярва, че е перфектният кандидат, защото е адаптивен, комуникативен и има физически качества. За жалост, нещата не винаги са така, както изглеждат в главата на човек.

“Може да се каже, че “Сървайвър” беше катарзис за мен”, признава Ванко, който по стечение на обстоятелствата не успява да спечели нито една индивидуална битка във формата.

“Влизайки в играта на втория, третия ден осъзнах, че нещата далеч не са, както са били в моята глава. Това далеч не е само физическа игра, далеч не е само това да общуваш с хората. Всичко е стратегия, всичко е надхитряване, всичко е надиграване”, разказва той. Добавя, че интригите не са в природата му и затова играта се оказва истинско изпитание за неговата същност.

Все пак постига първоначалната си цел - останалите участници да го припознаят като лидер. Но осъзнавайки, че далеч не е толкова силен, колкото е очаквал, си поставя за цел да стигне възможно най-далеч в играта - отново, за да достигне до най-много хора с това, с което се занимава в реалния живот.

Ванко казва, че “Сървайвър” го е научил, че “Всяко нещо се случва тогава, когато трябва да се случи”, и си прави равносметката, че ако хипотетично бе спечелил предаването, това би го главозамаяло още повече, преди да го удари реалността.

“Сървайвър” ме научи на търпение”, добавя още той.

Успява да съхрани себе си благодарение на своето чувство за хумор. Все пак предизвикателствата в играта му доказват, че е наистина е адаптивен човек, който може да се справи с всяка трудност.

Казва, че във формата не открива приятели, но поддържа добри отношения с Карин Околие. За сметка на това, открива любовта в лицето на една от другите участнички - Ганка Статева, която също бе гост в подкаста ни “Малки разговори” наскоро.

Романтиката между тях се разпалва два месеца след края на “Сървайвър”, когато започват да тренират заедно. По време на предаването осъзнава, че има симпатии към нея, но знае, че техните отношения няма как да се задълбочат в изолираната среда, в която са към онзи момент. “Видях, че тя е жена, която си заслужава”, добавя Ванко.

Така спортът събира Ванко и Гани, които са вече заедно от 6 месеца. Това, което двамата харесват един в друг са амбицията и отговорността към целите, които си поставят. Ванко споделя, че взаимно се допълват: “Няма нещо, което да не ми харесва в нея. Дори някой път, когато имаме леки дразги, това също ме кефи… Тя мога да кажа, че е моят балансьор”.

За участника от “Сървайвър” най-важното в една връзка са разбирателството и усещането за подкрепа. “Пожелавам на всеки да открие това, което откривам аз”, споделя още той.

Преди всичко Ванко е изключително отдаден на спорта и неколкократно отбелязва, че неговата мисия е да мотивира хората да бъдат физически активни. Започва със спорта в ранна детска възраст благодарение на треньор, който вярва, че той може да постигне много в тази сфера. “Много работа, много отдаденост и за 3-4 години аз станах шампион на България”, става и републикански шампион по лека атлетика.

Снимка: Евгений Милов

Впоследствие започва да следва педагогическа специалност в Националната спортна академия “Васил Левски”, но по стечение на обстоятелствата спира със своята състезателна кариера и започва работа във фитнес. В залата като треньор среща редица трудности. Поради липса на удовлетворение, Ванко напуска фитнеса и осъзнава, че иска да работи сам за себе си - което се оказва най-смелото, но и най-правилното решение, за да постигне това, което е днес.

Така започва да раздава флаери със своите снимка имена и надписа “Pump&Run” пред хранителни магазини в Студентски град под акомпанимента на тонколоната си за музика. Въпреки че някои хора опитват да го демотивират, той не се отказва и малко по малко намира своите клиенти, които първоначално тренира безплатно. Признава си, че е оставал на стадиона, за да тренира и само един човек. А днес, когато прави тренировки на открито, често събира по 200 човека на стадиона. “Никога през живота си не съм си представял, че мога да се занимавам с нещо различно от спорт”, признава преживелият “катарзис” в “Сървайвър” участник.

Любовта си към спорта Ванко увековечава и върху тялото си с две татуировки на краката - надписът “PUMP&RUN” и бягащото човече, защото вярва, че бягането е “Основен елемент, който трябва да присъства в живота на всеки”.

Повече за трудностите в спортната професия, както и за бъдещите професионални планове на Ванко, гледайте в подкаста ни “Малки разговори” и слушайте в Spotify.

Снимка: Евгений Милов