През изминалата есен Никол Паласчева, по-позната като Ника Парис, се превърна в истинска сензация. И то не къде да е, а в една над 60-милионна държава - Италия. Тя разби стереотипите и с участието си в популярен музикален формат и грабна сърцата на италианците. Така накара всички нас българите да се гордеем с нейните талант, харизма и постижения. 17-годишната ни сънародничка стигна до 5-ия концерт на живо в шоуто и бе сравнена с поп дивите Дуа Липа и Рита Ора от световноизвестния MIKA. И въпреки, че не стига до финал, доказва, че заслужава договор с продуцентите от Sony Music Италия.

Снимка: Евгений Милов

Идеята за запомнящия се артистичен псевдоним дава нейната менторка Дарияна Куманова. Насочена от майка си и дядо си, когото определя за “франкофон”, Ника решава, че трябва да търси френското звучене в своя псевдоним, тъй като допълва и факта, че често пее на този език. Така се ражда Ника Парис. По този начин българката предпочита да бъде наричана и от своите приятели, и познати.

Решението да се запише за участие в италианско издание на "X factor" се ражда спонтанно, отново по предложение на нейната менторка. За кастинг се записват всички нейни колеги, с които работи в студиото в Италия, но се оказва, че тя е единствената одобрена. “Нито съм италианка, нито знам италиански, нито пея на италиански. Обаче се пуснахме по водата… Абсолютно на шега. Просто ей така, за кеф го направихме”, добавя талантливата певица.

Родителите й приемат новината с изключителна радост, защото “Да приемат не само българин, а чужденец изобщо да влезе в лайфа на X factor това не се е случвало през цялата история”.

Днес изпълнението на кастинга за предаването се радва на над 1,3 млн. гледания. Часове след излъчването му тя се превръща в истинска сензация и у нас, като новината за участието й се появява по всички медии. “Не съм очаквала нищо, просто гледах да си свърша всичките неща, както трябва… Да съм показала най-доброто от себе си. Пък после това, което ще се случи, или се случва, е за моето най-добро”, споделя българката.

Фактът, че не говори италиански, първоначално не се оказва проблем за Ника. Но за да се представи по най-добрия начин, прекарва цялото лято, учейки и практикувайки езика.

По време на формата всички участници биват настанени в “Къщата” в околностите на Милано, където се случва цялата подготовка за шоуто - от вокални и танцови репетиции, проби на костюми и грим. Всеки участник имал собствена стая и минавал PCR тест ежедневно като превантивна мярка. Това обаче не им пречи всяка вечер да се събират заедно, да гледат филми или да празнуват отминалия концерт на живо.

"Защото все пак за това предаване са се пробвали 60 хиляди човека. И вие оставате все по-малко. И изведнъж гледаш как целият коридор се изпразва и вече няма никой. И ти става едно такова тъжно, но все пак си доволен от това, което си направил”, казва 17-годишната Ника.

Снимка: Евгений Милов

Ежеседмичната подготовка за живите концерти тя определя като изключително сериозна - ранно ставане, 4 дни за учене на нова песен, както и заснемане на онлайн поредица към шоуто, която показва случващото се отвътре. Две от песните, които представя по време на живите концерти, са авторски.

“Искам да пея нещо, което аз съм писала… Не мога да изляза като нещо, което не съм!”

“Текстът е важен, колкото всичко друго в една песен”, казва уверено момичето, което отстоява себе си, за да излиза винаги пред публиката с “високо вдигната глава”.

Да се справи с учебния материал междувременно се оказва лесно за Ника, благодарение на нейните учители и съученици, които проявяват разбиране към нея и начинанието й. “Самите учители показват, че са наистина щастливи за теб и няма завист. Много добронамерени хора”, казва с благодарност ученичката в 11-и клас.

Най-необходимото качество, за да успееш в музикален формат, според Ника е сериозният характер. 

“Когато започнеш да се изкачваш по стълбичката, има всякакви акули, които дебнат откъде да те клъвнат или да ти направят нещо, да те подхлъзнат”.

В такъв момент според нея най-важно е човек да бъде заобиколен от добри и верни хора, които да го подкрепят и напътстват в правилната посока и отбелязва, че “приятел на всички не е приятел на никого”. В тази връзка казва още, че да създадеш приятелство по време на телевизионен формат е трудно, но все още поддържа контакт с част от участниците, тъй като с някои от тях са в една и съща музикална компания.

Какви са съветите на нейния ментор MIKА и какъв човек е той според Ника - четете на следващата страница >>

Ника попада в отбора на световноизвестния MIKA, който през 2007-а подлуди всички с хита си “Relax, Take It Easy”. Това е и човекът, когото тя усеща най-близо до себе си. Най-ценният съвет, който той дава на младата българка, е да се научи да контролира емоциите си.

“Ние трябва да се възползваме от емоциите и чрез тях да предадем това, което искаме, на публиката… Той ме научи точно на това нещо - да използвам емоциите в моя полза”, добавя гласовитата тийнейджърка. Също така според нея емоциите, които предава на зрителите и слушателите, са точно това, което отличава един успешен артист от тези изпълнители, които просто пеят добре, защото винаги се усеща “когато един артист има душа”.

“Мисля, че всичко, което е трябвало да направя, съм го направила по най-перфектния начин. И не винаги нещо не ти достига, за да продължиш напред”, казва Ника, която не съжалява, че отпада от надпреварата две седмици преди финала.

Самият MIKA признава, че талантливите деца от Балканите често биват пренебрегнати, затова примери като Дуа Липа и Рита Ора, които са родом от Албания и Косово, както и Ника доказват, че всеки може да успее стига да го желае от сърце и да има смелост.

“Всички сме деца на планетата и не можем да се разграничаваме по цвят на кожата, по расата, по държавата”

Ника Парис

Макар и рядко срещано, Ника успява да завладее сърцата на италианската публика и този успех я прави изключително горда.

Това, което вдъхновява младата певица, са истинските истории от личния й живот и неща, които е изпитала. Признава, че така се освобождава от чувствата си. “Музиката е нещо, без което не мога да живея”, категорично заявява 17-годишната ни сънародничка, за която сцената е и детската й мечта.

“Винаги трябва да се пробваш. Не трябва да те е страх от провала. А трябва да те е страх от това никога да не си пробвал”

С тези думи се обръща тя към всички хора, които са на кръстопът и все още не са събрали смелост, за да заявят себе си и мечтите си.

“Не съм италианка, българка съм. И успяхме да направим всичко това за една година. И е голямо постижение. Наистина благодаря на хората, които бяха до мен, правилните хора в правилния момент - това е, иначе няма как да стане. И късмет, разбира се”, е равносметката на Ника.

Снимка: Евгений Милов

Какво още разказа Ника Парис за участието си в италианското издание на X factor, както и за срещата си с неповторимия Ед Шийрън - вижте в нашия подкаст “Малки разговори” във видеото в началото или слушайте в Spotify.