В началото на март, месецът, който чакаме, за да стопили отново душите ни със слънце и зеленина, в подкаста “Малки разговори” посрещаме едно талантливо, харизматично и красиво момиче, което вълнува всички с гласа си. Вярна на себе си, казва, че влага своите емоции и сили само в неща, които усеща с душата си.

Снимка: Евгений Милов

Йоана Сашова е финалистка от “Гласът на България”. Наскоро представи и една неочаквана колаборация с рап изпълнителя Боро Първи. Историята на това парче започва с реакция на стори в “Инстаграм”. Йоана разказва, че отдавна е фен на Боро и слуша музиката му, а възможността да направят общо парче изненадва и самата нея. Боро Първи й изпраща демо, в което й предлага да се включи.

Младата певица се вдъхновява от емоцията на рап изпълнителя и създадения от него текст. Затова написва своята част като отговор, за да се получи “диалог между двама души”. Музата връхлита Йоана, докато е в трескава подготовка за своя абитуриентски бал. И по-точно - в шивашкото ателие, докато й вземат мерки за празничната рокля. А вокалите записва, затворена в стаята си.

Лирически песента поставя следните въпроси - какво ни струват мимолетните романтични преживявания и на какво са готови двама души в името на своята любов. Йоана споделя, че зад този текст седят и лични чувства.

“Ако един артист няма лично собствено вдъхновение и поне малка част от живота си да вкара в някой текст, някоя песен, нещо, което твори… не мисля, че такъв човек може да се нарече артист”.

В края на миналата година Йоана презентира и песента “Ще бъдеш ли до мен”, чийто текст отново е вдъхновен от лични преживявания и поставя темата за приятелите-предатели.

“Когато си на върха, когато имаш славата, вниманието - всичко, което може да се случи на една новоизгряваща звезда, на всеки му харесва да е в компанията ти”.

Предизвикателствата на човешките взаимоотношения певицата изпитва по време и след участието си в “Гласът на България”, където финишира на второ място. Признава, че към онзи момент не е усещала кои са “неистинските” хора в обкръжението й.

“Не съжалявам, защото всяко нещо, което трябва да научи човек, си идва с времето. Имах нужда от малко напътствия, няма да крия. Имах нужда от малко наставления как да действам… Защото аз бях просто едно момиче, което свири на китара и пее. Това беше всичко, което аз знаех и исках да правя”.

Снимка: Евгений Милов

Участието в музикалния формат се оказва катализатор за личностното израстване на Йоана. Записва се за надпреварата не заради “славата и последователите”. “Правех го, защото знаех, че някъде там има някой, някое сърце, някоя душа, която има нужда да бъде докосната… Песните, музиката като цяло е нещо, което не само те вдъхновява, но и доста често те държи”, разказва финалистката.

Към ден днешен момичето продължава да се радва на фурора, който предизвика с появата си на грандиозната сцена в национален ефир. Разкрива, че минути преди явяването си на кастингите е била на път да се откаже, защото страхът надделява. В този важен момент сила и мотивация й дават нейните родители и Бог. Днес изпълнението й на баладата “Не идвай” се радва на близо 6 млн. гледания в официалния YouTube канал на “Гласът на България”.

С родителите си
Снимка: Личен архив

Музикалните успехи на “момичето с китарата” далеч не спират до тук. Заедно с нашумелия поп-фолк изпълнител Меди правят акустична версия на неговия хит “Не, мерси” и отново влизат в трендинга на най-голямата музикална платформа. “Аз страшно много го обичам! Той е най-хубавото, най-чистото и истинско сърце, което познавам в този шоубизнес. И се радвам, че тогава ми подаде ръка”, споделя Йоана за своята дуетна половинка.

В жанрово отношение талантливата изпълнителка споделя, че не желае да се ограничава и към този момент се чувства “комфортно” да експериментира. “Аз знам, че като достигне до хората, това е най-голямата, най-хубавата цел, която може да бъде постигната”, добавя тя.

Хората, които следят и познават Йоана, знаят, че вярата и Бог имат специално място в нейния живот. И сега харизматичното момиче заявява, че успехът й е “Божия работа. Защото мен нито ме продуцира някой, нито има някой зад гърба ми, нито абсолютно нищо. Момиче с китара и сърце. И явно от това имаха нужда хората.” 

Йоана отбелязва, че познава много хора, които са скептични към вярата или я смятат за “глупава”. Но за всички нас има едно общо нещо - и това според нея е, че всички си задаваме въпроси.

“В края на деня, когато се прибера, когато не съм Йоана Сашова от екрана, от телевизора… тази, дето всички се снимат с нея. Аз съм просто Йоана, която е Божия дъщеря, която, ако няма вярата в сърцето си, не струва нищо.”

Днес Йоана е студентка в първи курс. Каква специалност е избрала да следва засега не споделя. Но разкрива, че е нещо далеч от музиката и го приема за “предизвикателство”.

19-годишното момиче казва, че си почива с любими книга или филм, но най-спокойното място за нея си остава майчината прегръдка. “Разговорите с мама са най-големият релакс за мен”, разкрива тя.

Снимка: Евгений Милов

С коя българска народна песен Йоана поздрави читателите на Ladyzone.bg, какво още разказа за пътя си от “Гласът на България” до днес, кога е любимото й време да твори, кои са първите хора, които чуват новите й музикални композиции - вижте в подкаста “Малки разговори” или слушайте в Spotify.

Снимка: Евгений Милов