Хипстърите превърнах в норма големите бради през последните години и вече не си актуален градски тип, ако нямаш визията на брулен от вятъра и вълните морски капитан.

Много съвременни мъже инвестират значително време и енергия за оформяне и поддържане на своята пищно лицево окосмяване, с която се гордеят – и с право, защото брадата е способна добре да им се отплати.

Защото когато става въпрос за привличане между половете, звездата на мъжката брада изгрява на сцената в примамване на потенциална интимна партньорка.

Това поне сочат резултатите от ново проучване на австралийски изследователи от Университета на Куинсланд и Университета в Стърлинг.

В проучване са участвали повече от 900 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 70 години, на които са били показани три мъжки лица, като дамите са били помолени да оценят привлекателността им - както за потенциални краткосрочни свалки, така и за дългосрочни връзки.

Снимка: Unsplash/Paul Kim

Всяко от трите лица е било показано с брада и гладко обръснато, като е било представено в пет различни нива на "мъжественост".

Жените са попълвали въпросници, като резултатите сочат, че обикновено участничките намирали за по-прилекателни мъжете, които имат по-окосмено лице.

Излиза, че колкото по-брадати са мъжете, толкова по-привлекателни са за дамите – защото очевидно жените възприемат това като фактор за по-голямо физическо и социално господство.

Преди обаче да изхвърлите самобръсначката, не е лошо да знаете, че жените в изследването, които съобщават за по-високо отвращение към ектопаразити (бълхи и въшки), намират брадатите мъже за по-малко привлекателни...

Д-р Антъни Лий от Университета в Стърлинг заявява, че когато става въпрос за лицевото окосмяване, мъжете трябва просто да изберат това, което им се струва правилно са себе си.

"Не бих основал решението да си пусна брада заради резултатите от едно изследване", отбелязва съавторът на проучването.

Така че не се притеснявайте твърде много дали брадата ви изпраща правилните или погрешни сигнали към срещуположния пол. Точната жена за вас ще ви обича с и без брада - както и всичките бактерии и други неща в нея...

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Royal Society Open Science".