Познан е град, който си струва да опознаеш, както издава и името му - причастието "poznan" значи познатият/разпознатият, от полски. Градът има внушителна роля в полската история, тъй като е бил столица на Великополша. Тук има по много от: старите катедрали, младите хора и ренесансовата архитектура. Има си и два огромни замъка, които са толкова известни, колкото и внушителните търговски центрове из града - хората идват тук или от любов към историята, или на шопинг терапия.

Намира се в западната част на Полша, пети по-големина е и е един от най-старите градове в страната, но в него никак не е скучно (а и не е скъпо). Ако сте се запътили към Познан, то си сложете удобните обувки с дебелата подметка, защото повечето улички в Стария град са павирани, а определено ще има къде да ходите...

На гости в къщата на палмите

"Palmiarnia Poznańska" - аз започнах от тук и беше невероятно, защото това място е нещо повече от ботаническа градина. Намира се на десетина минути от гарата и ако пътувате с влак, то започнете с "гостуването" или пък приключете с него, но не е за изпускане. Стая с кактуси (любимата ми) – големи, средни, малки и всичките бодливи! Друга част с палми (и те всякакви), птички и животинки, голям аквариум, кафене и чаша кафе сред природата... и още много изненади срещу 10 злоти/5 лева.

Стари Ринек или защо да си пъстър е хубаво

Старият град е колкото стар, толкова и шарен - смесица от архитектура и цветове. Центърът се нарича Стари Ринек и сградите на площада са изпъстрени с цветове, които стоплят погледа в студените дни. Немският готически дух не липсва в града, както и бароковите елементи. Местни споделят, че в покрайнините има множество социалистически блокчета, така че си е пъстро отвсякъде. А докато се разхождате из центъра може да опитате да преброите фонтаните, защото на всеки двеста метра изниква по някой.

Стари Ринек
Снимка: Боряна Константинова

Стари Ринек
Снимка: Боряна Константинова

Точно в 12 (на обяд) се случва магията и козлите излизат

Символът на града не е лъв, нито пък орел, а козел (и то не един, а два).  На площада се намира сградата на кметството, която освен много история е приютила и два механични козела. В момента, в който часът удари 12, над часовника на сградата излизат двата механизирани козела и започват своята "битка". По обяд хората започват да се събират на площада в очакване.

Всяка приказка си има замък, а в Познан са два

Една от преките на площада ме отведе направо при средновековния "Zamek Gargamela", който е бил дом на множество полски кралски особи и е известен като "кралския замък". Построен е на хълмче и гледката от градината му към старинния площад е невероятна. Сградата е висока, с червеникави тухли и малка градина. Много историци спорят относно вида му, защото определят сградата за съвременна и не смятат, че реставрацията е сполучлива. Така или иначе, замъци не се срещат под път и над път (освен във фентъзи филмите) и смятам, че този е далеч по-интересен от нашенското творение в Равадиново…

Снимка: Боряна Константинова

Другият замък отново се намира близо до центъра в посока към централната гара и е известен просто като "Zamek" или "Zamek Cesarski". Този "императорски замък" е построен преди Втората световна война под немска власт за краля на Прусия Уилям II. Името е подвеждащо, защото сградата прилича повече на дворец и не е императорска (както се превежда "cesarski" от полски), aми кралска. Причината да не наричат замъка кралски се крие в това, че вече си имат кралски замък и това е по-горният. "Zamek" е огромен и е хубаво да го обиколите, за да видите колко различен е от всеки ъгъл.

"Zamek" / "Zamek Cesarski"
Снимка: Боряна Константинова

Да си стар никак не е лошо, особено ако си катедрала

"Остров Тумский", който е на 10-15 минути от центъра (остров със същото име можете да намерите и в близкия град Вроцлав), е дом на най-старата полска катедрала и една от най-старите катедрали в Полша – "Св. Петър и св. Павел". Построена е през 10-и век и е една от най-големите забележителности в града. Пред входа и има статуя на папа Йоан Павел II, който е първият папа от славянски произход и гордост за всеки поляк.

Катедралата "Св. Петър и Св. Павел", остров "Тумский"
Снимка: Боряна Константинова

Островът е малък и симпатичен, а в близост до него има квартал с малки и цветни къщички, разходката около които е повече от приятна. Попаднах на красива картина върху стената на една от сградите, както и на композиция от музикални инструменти, които свирят по време на дъжд.

Композиция с музикални инструменти, които свирят, когато вали
Снимка: Боряна Константинова

На пазар, в пивоварната или 2 в 1

Има красиви молове и в Познан се намира един от най-красивите – "Стари Боровар". Магазините не са просто в някоя си сграда, а в бивша пивоварна фабрика. Част от машините са запазени и обликът на търговския център е интригуващ. В града се намира и пивоварната на полската бира "Lech", която за жалост не можах да се посетя, защото се отплеснах в молa... Намира се на 30 минути от центъра с градски транспорт, а входът за туристи е 12 злоти (около 6 лв.). Освен издаване на тайните от процеса на производство, имало и дегустиране – мисля да се върна.

Изглед от градината на Zamek Gargamela
Снимка: Боряна Константинова

Всяка година в Познан се провежда един от най-големите интернационални панаири в Полша, затова сверете календара и може да посетите някое интересно изложение.