Те са 3 в 1 – три красиви, умни и очарователни дами, с които зрителите имат удоволствието да общуват в едно предаване – „Тази събота и неделя“ по bTV. Три различни свята с неповторим, но винаги смислен поглед към живота. Три нюанса на професионализма, представен в различни сфери от живота.

Мариана Векилска, Жени Марчева и Диана Любенова са лица не само на най-гледания сутрешен блок през уикенда, но и на кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone телевизионното трио отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Жени: Това е почти целият свят, по класификацията на ООН. Това означава обединение на усилията в една правилна и много добра цел.  

Диана: Всички ще чистим заедно. Има мащаб!

Мариана: Освен това, все повече държави и все повече хора започват да мислят, и започват да гледат отговорно на това да пазят и да чистят след себе си.

Имате ли си любими места в България? Има ли там нужда от почистване?

Мариана: Любимото ми място е Родопите. Там е чисто, може би защото хората са по-различни.

Жени: Едно от любимите ми места е Панагюрище, където е минало моето детство. В интерес на истината, това е чист град. Не съм попадала на нещо, което да предизвика възмущението ми. Вероятно има нужда от повече чистота, но като цяло е хубав град.

Диана: Аз имам два любими града – единият е Варна, а другият е моят роден града Видин.

Достатъчно чиста ли е България според вас?

Мариана: Всичко зависи от хората, от техния манталитет и възпитанието им. Наскоро бях в Сърница и бях очарована от хората, които живеят там – на всяка крачка има чешма или навес, където човек може да си почине. И навсякъде беше чисто.

Има райони обаче, където реките са превърнати в сметища, а покрайнините на градовете са превърнати в сметища. Има и райони в София, където боклукът продължава да се изхвърля директно от 8 етаж.

Жени: Факт е, че съм попадала на много мръсни места – и то не толкова в градовете, колкото в места за отдих, сред природата, където има отбивка от пътя да спреш и да си починеш. Там, ако въобще има кошчета, те преливат от боклук. И това е ужасно. Пътувала съм много на Запад, където всяко кътче за отдих в планината или до река блести от чистота, и никой не си и помисля да изхвърли дори хартийка от бонбон.   

Диана: Може още много да се желае. За съжаление, когато българинът излезе извън границата на страната, той става друг и пази чисто. А защо не внимаваме тук – не мога да си го обясня. Много е важно да предадем на нашите деца това, което искаме да им се случи.

Вие самите какво правите, за да е по-чисто около вас?

Мариана: Аз никога не казвам никога, но ето сега ще кажа, че никога не изхвърлям боклук извън определените за това места. Второ, опитвам се да събирам боклука си разделно. Трето – давам добър пример и правя забележки, когато някой хвърля, където му попадне.

Диана: Докато разхождам кучето, винаги си нося плик, в който събирам изпражненията. Страшно се дразня от хората, които не го правят. Също така, мачкам пластмасовите бутилки, които изхвърлям, защото така се спестява място в контейнера и той не се пълни бързо.

С дъщеря ми много си говорим по тези теми, а хубавото е, че това възпитание продължава и в нейното училище.

Мариана: Всъщност, най-големият смисъл на „Да изчистим България заедно“ е не колко тона боклук ще съберем, а това, че даваме пример на децата си, учим ги на отговорност, а от друга страна – даваме пример на всички хора, които никога не са се замисляли над проблемите с околната среда, а само за собственото си удоволствие и нужди.

Жени: Аз няма да забравя един пример от времето, когато пушех цигари с филтър. С дъщеря ми се разхождахме и аз просто си изхвърлих фаса, тя ме погледна и каза: „Мамо, защо правиш така?“. Аз отидох, взех си фаса и го хвърлих в кофа за боклук. Оттогава не съм хвърляла боклук на улицата. Огледах се в нейните очи и видях колко грозно изглеждам.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Мариана: Да, защото нямаме образование и изградена култура в това отношение. По тези проблеми у нас се говори от относително скоро. Затова мисията на bTV, освен обединителна за всички българи, е и благородна. 

Жени: Ние обичаме да ни е чисто вкъщи, но не се интересуваме какво се случва извън дома. И това е много тъжно.

Диана: Знам, че има много хора, които не чистят, защото смятат, че това е задължение на други, а и защото си плащат данъците. Да, но това няма как да стане, при положение, че тези, които хвърлят боклуци, са много повече от тези, които чистят и тези, които пазят чисто.   

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Мариана: Трябва да правим това, което ни е приятно, удобно и ни харесва, но без да пречим на другите. Ако всеки се съобразява не само със собствения си комфорт, но и с този на другите, качеството на живот ще стане много по-високо.

Жени: Аз ще цитирам Симеон Сакскобургготски, който преди години ни посъветва да си сменим чипа и заради това получи много критики. Аз дълбоко вярвам, че имаме нужда от такава смяна на чипа. Това е и в съзвучие с казаното от Мариана – ако сме малко по-добри, по-вежливи, по-внимателни, денят ни ще е по-хубав и по-смислен.

Диана: Когато ти е чисто в душата и в сърцето, когато имаш чисти мисли, светът ще е по-добър – поне за хората около теб. И вярвам, че това е заразно и хората могат да се заразяват с усмивки, с правене на добро, с чистота и с добри дела.