Три думи за адрес, избрани на случаен принцип, могат да спасят живота ви - какъвто е случаят с Джес Тинсли и приятелите й, които се губят в гората в дъждовна нощ.

Компанията е планирала да измине 8-километров преход през горите на Хамстърли в графство Дърам, но след три часа се чувстват безнадеждно загубени.

"Нямахме представа къде се намираме. Беше пълен ужас. Опитвах се да се шегувам със ситуацията, защото знаех, че ако не се смея, ще се разплача", спомня си 24-годишната Джес.

Снимка: What3words

Късно вечерта успяват да намерят място с телефонен сигнал и веднага набират спешен номер.

"Едно от първите неща, които ни казаха отсреща, беше да изтеглим приложението What3words", казва Тинсли. "Никога не бях чувала за него."

В рамките на минута след инсталирането му, от полицията заявяват, че знаят къде се намира групата и подгизналите и премръзнали планинари бързо са намерени от спасителния екип.

Снимка: What3words

"Казах на всичките си познати да изтеглят това приложение. Никога не знаеш кога ще се изгубиш и ще имаш нужда от него", допълва Тинсли.

What3words посочва конкретно място. Разработчиците на приложението са разделили света на 57 трилиона квадрата с размери 3х3 метра, като всеки от тях има уникален и произволно определен адрес от 3 думи.

Снимка: What3words

Така например, ако се загубите на Витоша край Боянската река, вашият квадрат може да носи името клоуни.боза.защо, докато квадратите около него ще се казват по друг начин. И това изключително прецизира площта от 9 кв. м., на която спасителите ще могат да открият изгубения човек, ако подаде сигнал и не променя местоположението си.

Много по-полезно, отколкото обяснения по телефона от рода на "Ето тук до реката съм, а пред мен има едно голямо дърво и скала", нали?

Снимка: What3words

Идеята за приложението хрумва на създателя на компанията Крис Шелдрик, като е свързана с пощенските проблеми, с които се сблъсква, докато израстват в провинциален Херфордшир: "Нашият пощенски код не посочваше към къщата ни. Свикнахме да получаваме поща, предназначена за други хора, или се налагаше да стоим на пътя, за да сигнализираме на доставчиците".

Снимка: What3words

Така той разговаря с математик и установява, че съществуват достатъчно комбинации от 3 думи за всяко място в света. Всъщност напълно достатъчни са 40 000 думи.

Снимка: What3words

Компанията стартира през 2013 г., като днес в нея работят повече от 100 души в централата в западен Лондон. Фондът за рисков капитал (Sony Innovation Fund) на Sony Corporation тогава също инвестира в иновативния и обещаващ стартъп.

Снимка: What3words

Монголия приема What3words за своята национална пощенска адресна система, докато травъл сайта "Lonely Planet" също използва приложението за посочване на интересни точки по света. "Mercedes-Benz" включва What3words в навигационната система на своите автомобили, като автомобилният концерн "Daimler" придобива 10% в What3words през 2018 г. 

Снимка: What3words

Днес новаторската адресна система What3words се използва на 35 езика, включително български. Приложението е безплатно за мобилните операционни системи iOS и Android.