1 май – ден на труда или честване на априлското въстание. Както и да го погледнем, свободата играе голяма роля в живота на всеки един човек – той избира работата си, своите приятели и с всеки следващ ден взима решения, които му помагат да изгражда своя собствен свят, изпълнен с радост и любов, желание и страст, мир и спокойствие. Но това се отнася за по-възрастните. Що е свобода за по-малките? Децата, които ощастливяват и обогатяват живота ни. Допитахме се до няколко от многото прекрасни същества, излъчващи онази наивна красота, разкрасяваща на свой ред сивото ни ежедневие.

Когато съм с мама и с тати, с тях всичко е възможно!” - Йоана, 4 год.

Когато мечтая – представям си различни светове, изграждам свои собствени герои, с които понякога си разменяме ролите.” - Виктория, 10 год.

Да се разхождам сама или с приятели из квартала близо до къщи, училището или центъра. Чувствам се свободна когато съм навън без своите родители или друг придружител – когато времето е хубаво – през пролетта или лятото, когато има нежен вятър.” - Пижи, 12 г.

Свобода е когато след училище играя на топка в задния двор на ресторанта на тати и го чакам да се приберем вкъщи.” - Радослав, 7 год.

Когато пиша поезия. Словото ми дава онази свобода, която рядко мога да изпитам в ежедневието.” - Катрин, 17 год.

Свободата е когато съм с баба и ходим в парка на кончетата (въртележка)! Тогава истински се забавляваме, а когато батко е с нас, се смеем повече, разказваме си истории и си играем заедно.” - Мария, 6 год.

Когато играя с куклите си.” - Анна, 9 год.

Можем единствено да кажем, че малкото цитати на тези прекрасни деца ни връщат назад във времето, когато ние самите мислихме, че всичко е възможно и всичко е свобода. Момент! Защо говорим в минало време – и днес, това е осъществимо, стига да го пожелаем и да работим за реализирането на най-съкровените ни мечти.

PS.: Благодарим на всички, малки и големи, които участваха и дадоха своето мнение, понякога с малко повече обяснения, заради крехката им възраст, но важното е, че искрено се забавлявахме в този слънчев петъчен ден.