Няма проблем жените да се къпят топлес (по монокини) в градските басейни на Барселона, потвърдиха властите в каталунската столица след оплаквания, че на някои места за плуване дискриминират дамите, които желаят да се разголят повече.

Активистите от групата "Mugrons Lliures" подадоха жалба за несъответствия в правилата, уреждащи къпането топлес в определени басейни, което е предизвикало разследване от страна на местните власти. Според публикувания в края на юни доклад, са били открити няколко общински басейна, ограничаващи правата на жените да останат без горнище на банския. 

В резултат на това службата за борба с дискриминацията към съвета на Барселона е изпратила доклад до всеки общински басейн с напомняне да гарантират равенство и да не пречат на жените да плуват топлес.

Снимка: iStock

Говорителката на градския съвет на Барселона коментира, че няма писмено правило, регламентиращо какво могат да носят хората в общинските басейни, но дискриминацията въз основа на пол е забранена. Същевременно подчерта, че къпането топлес не е нищо ново във втория по големина град на Испания.

"В повечето общински басейни е напълно нормално жените да плуват топлес за известно време. Това не е нова инициатива", заявява тя пред CNN.

Докладът е изпратен до всеки общински басейн с препоръка да не се прилагат никакви дискриминационни политики в техните съоръжения за плуване. Междувременно от "Mugrons Lliures" не пропуснаха да отпразнува новината, като написаха в Туитът, че Барселона вече е "по-равна и по-свободна".

Снимка: iStock

Барселона е изключително популярна дестинация за пътуване, най-вече благодарение на своята уникална архитектура, легендарен нощен живот, вкусна храна и близо 5-километрова ивица с Балеарско море, като най-популярните плажове са само на 15 минути пеша от най-стария квартал в града, а по-тихите плажове в северната част са лесно достъпни с обществен транспорт.