След четири години на изчакване за разрешение от властите центърът на 44-ия президент на САЩ официално ще бъде открит през 2021 г., обяви самият Обама в социалните мрежи. Реализацията на проекта се забави, тъй като фондацията реши да разположи бъдещия комплекс върху исторически имоти. Много опозиционни групи се противопоставиха на това решение, обезпокоени от въздействието на бъдещото строителство върху Джаксън Парк (Чикаго), но федералните власти установиха, че няма законови нарушения.

В социалните мрежи Обама изрази надеждата си, че центърът ще вдъхне нов живот на историческия Джаксън Парк, като същевременно ще осигуги повече работни места на хората живеещи в южната част на Чикаго. ”Да се залавяме за работа“, каза още Обама.

По-голямата част от президентския център ще остане отворено парково пространство за общността. Кампусът ще включва музей, офиси на фондация „Обама“, обществена библиотека, амфитеатър, спортни площадки и места за отдих на открито.

Каква е целта на този проект?
Да вдъхновява, да предоставя възможност на младите хора да променят своя свят. Центърът ще бъде „икономически двигател“ за южната част на Чикаго. Фондацията на Обама изчислява, че той ще генерира повече от 3 милиарда долара за местната икономика, като в близко бъдеще ще бъдат създадени до 5000 работни места, за да се подпомогне строителството.

Във видеопосланието си бившият президент го нарече „пространство за общността, изградено в партньорство с общността“.

Основната цел на проекта си остават младите хора. Центърът има за цел да напомни на младите посетители, че независимо дали са от южната част на Чикаго или от Австралия, потенциалът им е неограничен.

Защо Чикаго?
Чикаго е градът, в който Обама среща съпругата си Мишел. Градът, където тя е израснала. Градът, където децата им са родени, а той започва своята политическата кариера и печели изборите за щатски сенатор. Чикаго е важен град за 44-тия президент на САЩ, а какво е по-важно от това да подадеш ръка на младите в града, който обичаш.