Мощна експлозия в ливанската столица Бейрут разтърси града. Най-малко 78 души са загинали, а близо 4000 са ранените. Според здравните власти ранените са толкова много, че болниците са препълнени и част от тези, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели.

Според “Ал Арабия” ранени при инцидента са дъщерята и съпругата на премиера. Като причина за взрива се посочва избухването на цистерни с нитрат, разположени на пристанището. Много страни, включително и Израел, предложиха хуманитарна и медицинска помощ. Случилото се бе отразено и от различни известни личности, които побързаха да изкажат своите съболезнования и подкрепа на пострадалите.

 

„Моите мисли, молитви и любов сега са за хората от Ливан и техните семейства“, сподели топмоделът Наоми Кембъл и публикува свои архивни снимки от Бейрут в Инстаграма си. „Така ще запомня аз този град“, написа още тя. На кадрите Наоми е с дълго червено копринено наметало, прегръщайки надпис I love Beiruth. Тъмнокожата манекенка сподели и линк към сайта https://helplebanon.carrd.co, където под различна форма и начини се събират дарения за пострадалите от взривовете.

В коментар под пост на Шарън Стоун, която търсеше повече информация за взрива, Наоми написа, че има нейни приятели в района, които са ранени. Самата акстриса пък сподели няколко видеоклипа с експлозията, както и снимка с допълнителна информация, относно случващото се.

"Разбитото ми сърце е за всички хора, които са загубили близки и които са на засегнатите места в Бейрут", написа Салма Хайек. Дни преди това тъмнокосата красавица споделяше снимки и видеа, изпълнени с много настроене и типични за лятото, но явно голямата трагедия няма как да бъде пропусната.

Ударната вълна на взрива е била изключително мощна. Силният взрив е бил чут на 250 км от Бейрут. Пораженията са нанесени в огромен периметът в целия град. Ето как е изглеждало мястото на взрива преди и след него.