Ако повечето хора възприемат вродените заболявания като пречка към върха, 16-годишната бразилка Витория Буено не попада в тази категория.

Снимка: YouTube/Academia de Dança Ândrea Falsarella

Родена без ръце, момичето не спира да се бори за своите мечти и стремежи. Всеки ден Витория върши всичко с помощта на краката си: пазарува, сърфира в интернет, танцува балет и дори гримира останалите балерини.

Тя е самостоятелна и води един пълноценен начин на живот, разбира се, понякога не отказва помощта на останалите, при обличането на балетния си костюм, или пък помощта на служителя в магазина, който й помага с чантите при пазаруване. Пред Си Ен Ен баща й дори споделя, че това което тя прави с краката си, той не може да направи със собствените си ръце.

Балет в сърцето

Още от малка Буено е увлечена по танците, физиотерапевтът й забелязва нейното увлечение и й предлага да опита с балет. Така талантливата Витория започва да тренира още на 5-годишна възраст в балетното студио на малък бразилски град. В интервю за Си Ен Ен тя споделя, че възприема липсата на ръцете си като "просто един детайл": “Не изпитвам трудност без тях... Нямам чувството, че имам нужда от тях.“

Учителката по балет на Буено разказва, че всичко, което останалите правят с ръцете си, Витория пресъздава с главата и очите си.

Каузата на Буено

Снимка: YouTube/Academia de Dança Ândrea Falsarella

Вдъхновяващата история на младата балерина й печели множество последователи в социалните мрежи, над 150 хиляди. Тя вярва, че историята й ще послужи като позитивен пример за хората с увреждания. „Ние сме много по-големи от своите увреждания, така че трябва да преследваме мечтите си“, споделя още тя.