На 20 км от град Шумен, в Мадарското плато се намира известният скален релеф Мадарският конник. Той е изсечен в отвесна скала, по времето на Първата българска държава (VIII век) и е една от най-интересните туристически забележителности в тази част от България. На барелефа с мащабни размери са изобразени триумфиращ конник в естествен ръст, кон в ход, подскочило куче, което го следва, прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. В скалата са изсечени и надписи на гръцки език, които са с от различно време. И ако тази внушителна гледка е видяна от много хора, а други са прочели информация за релефа и са разгледали снимки, то по-малко са онези, които знаят, че в близост до Мадарския конник тече магическа вода.

Голямата пещера, известна още като Пещерата на нимфите, се намира в археологическия резерват "Мадара" и представлява скален навес с височина около 30 метра.

По времето на траките мястото било светилище на трите нимфи, богини на - плодородието, горите и водите. Затова много хора вярват, че водата, която тече по стените и капе от пролуките на пещерата, е лековита.

Снимка: mgu.bg

Друга легенда разказва, че стичащата се вода всъщност са сълзите на хан Крум. Виждайки огромната армия, с която приближава император Никифор Генник, хан Крум напуска столицата плиска и се укрива в крепостта на Мадарските скали. От високото място, към което имал поглед над цяла Плиска, ханът праща вестоносец до императора с предложение за мир. Никифор обаче не приема. На 20 юли 811 г. византийците превземат българската столица. Градът е разрушен, а много невинни деца и жени са избити. Виждайки пожарът, който унищожава Плиска, хан Крум се разплаква. Сълзите му потичат по скалите на Мадара и текат там и досега.

Водата капе по цялото протежение на скалния ръб, под който са пещерите - освен Голямата пещера има и Малка пещера). На ъгъла между двете водната струя е доста силна. Именно тук хората поставят съдове, в които събират от лековитата течност. Твърди се, че тази магическа вода помага на жените да забременеят и да родят здрави деца. Освен това лекува заболявания на очите и ставите. Водата няма сертификат за потвърдени лечебни качества, но такъв едва ли е и нужен на хората, които стигат до тук, всеки със своята болка. През зимата течащата вода се превръща в красиви ледени скулптури. А хората си отчупват и отнасят вкъщи от лечебните ледени висулки.

Камъните около мястото също носят силен енергиен заряд. Кратка почивка върху тях може да излекува мигрена и главоболие. При измерване на енергийното поле от радиестезисти са отчетени силни вълни. Те са най-силни на входа на пещерата и в дъното й.

Близо до пещерата, през 12-13 век. е изграден скален параклис. Негов покровител е свети Панталеймон – знахар и лечител.