Въпреки ползите за навигация, 2D картите същевременно могат да бъдат подвеждащи, защото предават неправилно относителните размери на различните държави. 

Някои територии - като Гренландия, например - изглеждат огромни на картата, но в действителност са много по-малки. Обратното важи с пълна сила и за страни като Китай.

Не живейте в заблуда, а вижте как изглежда нашия свят - благодарение на картата "True Size Map", която ни отваря очите са истинския размер на страните в глобален мащаб.

Интерактивният уебсайт показва колко различно може да изглежда всяка страна в зависимост от разположението й на земното кълбо - можете просто да напишете името й, след което да я "местите" из различните континенти.

Знаете ли как би изглеждала България на Северния полюс? Значително "по-голяма", отколкото сме свикнали да я възприемаме, но приближаването към Екватора я "смалява".

Това е така, защото сме свикнали да възприемаме света през призмата на Меркаторовата проекция, предложена от фламандския картограф Герардус Меркатор през 16 век. Сега, благодарение на технологиите и усилието на "True Size Map", можем да променим начина, по който гледаме на Земята. 

Вижте в галерията как изглеждат също САЩ (жълто), Китай (оранжево) и Великобритания (синьо), съпоставени с останалите страни в света.