Боби е чистокръвно овчарско куче, което спечели короната в Книгата на рекордите на Гинес, когато беше на 30 години и 268 дни, през февруари 2023 г. Кучето живееше в Португалия, където почина, когато беше на 31 години и 163 дни, през октомври миналата година.

Снимка: Screenshot

 

Възрастта на Боби е забележителна, защото кучетата от неговата порода обикновено живеят  между 12 и 14 години. Всъщност обаче Боби е регистриран в португалската правителствена база данни с посочена от собственика му възраст, сочи скептична статия на изданието Wired.

Кучето е родено през 1992 г., според собственика му Леонел Коста. „Няма документи, които да го докажат“, твърди служител от базата данни за домашни любимци на португалското правителство. Въпроси относно реалната му възраст са повдигнати и заради кадри, на които се вижда, че кучето е с наднормено тегло, което не е добър признак за дълголетие.

В резултат на потенциалния скандал, титлата най-старото куче в света може да бъде дадена отново на 24-годишната чихуахуа Спайк от Охайо. Спайк носеше титлата на най-старо куче до преди тя да бъде дадена на Боби. Стопанката на Спайк не го притежава от деня на раждането му. Тя го осиновява, след като го намира на паркинг през 2009 г. Тогава ветеринари доказват, че кучето е на около 10 години.

„Нито един от моите колеги ветеринари не вярва, че Боби наистина е на 31 години“, казва Дани Чеймбърс, член на Кралския колеж на ветеринарните хирурзи, пред The Guardian. Леонел Коста – собственикът на Боби, не е открит от медиите след проявените претенции относно възрастта на кучето.

„Официално преразглеждане" на случая, заявява Гинес, което ще включва нови доказателства и разговори със заинтересованите страни. Поради това има вероятност 24-годишната чихуахуа Спайк отново да бъде обявена за най-старото куче в света.

Боби е избегнал смъртта като кученце, когато някои от неговите другарчета са били евтаназирани, след като първо е бил скрит в купчина дървени трупи, разказва Коста след смъртта на Боби.

Дълголетието на Боби се дължи на това, че се е движил свободно и е ял човешка храна. Наред с други колоритни детайли, за него се казва, че е бил най-добър приятел на четири котки.