Най-сексапилният мъж на XX век, както го определи списание „Тайм“ през 1999 г. - Ричард Гиър, за пореден път доказа, че изобщо не се вписва в клишето за повърхностна знаменитост. Актьорът от „Хубава жена“ прекъсна почивката си в Тоскана, след като научи от новините, че италианското правителство е приело закон, според който може да глоби до 1 милион евро всеки кораб, който докара нелегални мигранти в Италия.

Снимка: Ройтерс

Ричард Гиър научил за кораб, блокиран в международни води близо до остров Лампедуза, след като Италия и Малта затвориха пристанищата си за него. Холивудският актьор веднага се свързал с испанската благотворителна организация „Open Arms“ и попитал може ли да помогне по някакъв начин.

Той се качи на борда на кораба „Open Arms“, за да занесе провизии и да разговаря с над 100 души, блокирани на борда. Повечето от тях са избягали от Либия на спасителни лодки и са били намерени в морето от кораба на „Open Arms“. Сред тях има и баща с бебе. Самият Ричард Гиър стана баща по-рано тази година.

От борда на кораба „Open Arms“ актьорът се обърна към вицепремиера на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини и го призова да не демонизира хората, които търсят спасение: „Те са хора, които са преживели ужасяващи истории, страдали са много, наричат ги мигранти, но всъщност са бежанци, които се нуждаят от помощ.“

И докато Ричард Гиър прекъсна почивката си, за да се срещне с бежанците, Салвини се отправи към плажовете на Италия, но не за да си почива, а за да се среща с потенциални избиратели в разгара на предизборната си кампания. Италианският вицепремиер, който се надява да поеме властта в страната, се срещна и се снима със свои почитатели на няколко плажа.

Карта на Open Arms с данни към 2016 г.

Той не се трогна от призивите на Ричард Гиър и планира да продължи с антиимигрантската си политика: „Благодарни сме на този щедър милионер, че се е загрижил за мигрантите на борда на „Open Arms“. Той може да ги вземе всички с частния си самолет, за да ги заведе в Холивуд и да ги издържа в именията си. Благодарим ти, Ричард!“

Ричард Гиър се занимава с благотворителна дейност от много години. Той е един от най-известните застъпници за свободата на Тибет и по тази причина му е забранено да стъпва в Китай. Освен това участва в много благотворителни инициативи за борбата срещу СПИН в Индия и други азиатски държави.