За първи път в България стартира авиационна услуга, която предлага панорамни обиколки над някои от най-красивите български местности, както и чартърни полети до големи градове в България и на Балканите. Обичаме да сме сред първите и бързо да ви разказваме за всякакви услуги и продукти от първо лице. Затова не се замислихме дори за секунда, когато получихме покана да полетим с бялата Честна 182.

Само кажи на една жена, че не може да го направи, и виж на какво е способна!

Страхът от високото се лекува с високо!
Страхът от влюбване – с любов!
И в давата случая отговорът може да е - полет със самолет.

Ситуация 1: Искате да впечатлите мъж с уникално изживяване още в началото на връзката ви. С бира и картофки няма да стане! Ако направите обаче полет над Панчаревското езеро или друга дестинация, със сигурност ще го накарате да мисли само за случилото се и за вас в близкия един месец. И така, на крилете на самолета, може да се роди любов.

Ситуация 2: Крещите, когато видите паяк. Но не всеки път – само когато около вас има някого. Иначе не си струва – едва ли ще стреснете насекомото с викове! Подобен страх имате и от високо, от летене... Вместо да губите почва под краката си всеки път, когато се озовете на повече от 2 метра височина, я загубете веднъж, и то от 800 м. Достатъчно далеч от земята, за да да пуснете страховете си и един път завинаги да се разделите с тях.

Панорамните полети на авиационната компания Jet Ops варират от 25 минути до целодневни турове. 25-минутният тур предлага поглед от високо над околностите на София и забележителности като язовир “Искър” и Панчаревското езеро (99 евро на човек). Полудневният тур включва полет над красивите рилски езера (225 евро). Най-дългият полет включва междинно кацане в Белчин и е на цена от 295 евро. Максималният брой пътници в един самолет е трима, но и при един, заявил желание за полет, той се осъществява.

Качвам се на самолета, който ще бъде под ръководството на Хампус Траоре – пилот от Швеция. За пореден път се убеждавам, че удоволствие от летенето има само тогава, когато се доверявате на професионален пилот. Ако е и симпатичен, значи сте спечелили бонус! 

Самолетите излитат от летище Лесново, което е само на около 30 км от столицата. Преди излитане ще получите тапи за уши, които може да сложите, ако шумът ви се стори силен. Определено няма дискомфорт при мен и си спестявам тази екстра.

Очаквам на излитане онази особена тръпка с присвиването на стомаха, която мнозина от нас са изпитвали, когато се въртят на виенско колело, например. Хампус обаче вдига самолета толкова плавно, че това присвиване липсва. Не с присвити, а с широко отворени очи след това се опитвам да попия всяка гледа, която се ширва от високото. В далечината проблясват ветровитите усмивки на Панчаревското езеро – леки вълнички, които местят плувките на рибарите. Човек изпитва невероятна мощ, гледайки  всичко това от високо. Отдалечаваш се дори от собствените си проблеми и те ти се струват толкова малки, колкото са греблата на каякарите. Едва видими, но пък именно те ни местят напред.

Широкият заход около Панчаревското езеро предоставя възможност да го разгледате от всичките му страни. Постоянно местя поглед от множеството съоръжения на пилотския пулт към слънчогледовите ниви отдолу. Не искам да изпусна нищо!

България е красива! Осъзнавам го всеки път, когато сменя градската среда на смога и профучаващите коли с дзен усещането от планината, живописа на морето, колорита на селските ниви с рапица и лавандула. Около София се ширят площи, обработени така, че могат да бъдат сбъркани с картина от художници импресионисти...

Кацаме на пистата леко. Очаквам нещо да бръмчи, да стърже, да се клатя напред-назад, както се случва, когато шофьор на автобус в градски транспорт спре рязко. Нищо такова обаче не се случва! Самолетът просто се хлъзва по асфалтовата настилка, която естествено обира ускорението му. 

А сега си представете как дните на ленивото лято се нижат, еднакви и скучни. Имате нужда от малко събуждане, но нито силно кафе, нито ментов сладолед вършат работа. Краят на юли е. Не оставяйте лятото да се изплъзне между пръстите ви, като загребан пясък на морския бряг. Организирайте си нещо емоционално и интересно. Защото животът не се мери с вдишвания и издишвания, а с моментите, в които спират дъха ни!