Бавария е едно от местата, които може да ви плени със своята красота и спиращи дъха гледки. А това, примесено с романтиката на местността, неизменно прави Южна Германия едно от най-привлекателните кътчета в Европа, а защо не и в света.

За любителите на природната красота посещението на областта неизменно ще бъде едно приключение, съпътствано с изненадващи и вдъхновяващи гледки... храна за душата.

Сутрините в смайващо величествените Алпи са неземно красиви. Цветовете на различните сезони, слънчевите лъчи, пробиващи тъмнината, спусналите се облачета и свежестта на въздуха са първите неща, които ще видите и усетите, събуждайки се рано сутрин. А така събудили се, няма как денят ви да не бъде прекрасен, особено ако разходката ви започне с посещение на небезизвестните замъци в областта. Не може да пропуснем и Боденското езеро, както и столицата на провинцията - Мюнхен.

Мюнхен е привлекателен град, впечатляващ със своята архитектура, множеството забележителности и зелени площи. Градът е разположен на река Изар, превърнала се в емблематично място за отдих и почивка, както и за бирени сбирки и нестандартни водни забавления. В Мюнхен има множество велоалеи и стойки за колела, а от 2010-а се рекламира като велосипедната столица на Германия.

Снимка: Людмил Николов

Едни от най-емблематичните места за града са площадът Мариенплац, на който са разположени сградите на Старото и Новото кметство, музеят на BMW, Пинотеките, катедралата "Св.Богородица", известна с двете си кули близнаци, които са и един от символите на града, бароковата църквата Азам, Мюнхенската резиденция със своите красиви вътрешни дворове и впечатляващи зали, Английската градина – един от най-големите паркове в света, пищният бароков дворец Нимфенбург и много други.

Мариенплац е едно от най-символичните места за Мюнхен, а часовникът с музикалния механизъм на Новото кметство е една от най-големите атракции на площада. Ако искате да си уредите среща, тук е мястото, на което може да го направите – има метро станция на самия площад, а и е добра отправна точка за разходка, например по реката. Нощните разходки в района също са много приятни, а може да ги комбинирате и с нощно забавление, посещавайки някой от клубовете в града.

Снимка: Людмил Николов

В близост до кметството се намира и една историческа бирария - Хофбройхаус, която може би е и една от най-посещаваните туристически атракции - не само заради бирата, но и заради типичната атмосфера, все още поддържаща духа от миналото.

Снимка: Илия Ивански

Посещавайки Мюнхен, не пропускайте и замъка Нимфенбур, известен още и като "Двореца на Нимфите". Удивителната му архитектура добавя допълнителен чар на града. Замъкът впечатлява с прекрасните си зали, музеи и красивите, заобикалящи го градини. В него е роден известният със строенето си на дворци крал Лудвиг II Баварски, познат още като "краля от приказките".

Снимка: Илия Ивански

Разхождайки се из града, ще срещнете и хора, облечени в типичната носия за Германия - дирндл, което ще ви пренесе в приказни времена и ще ви позволи да усетите романтиката на района. По този начин културата и традицията от миналото се поддържат все още живи. Колоритната носия е и неизменна част от Октоберфест - най-известния фестивал за бира в Европа, на който освен различни видове бира, може да опитате и традиционни немски специалитети като вурстчета и бретцели. Баварският фестивал се открива с мащабно шествие из града. Посещаван е от хиляди чужденци, а ако тълпите не ви плашат, няма да съжалявате, ако решите да станете част от това колоритно събитие.

Задължителна точка е и посещението на музея на BMW, намиращ се в близост до парк Олимпия. На своята 5000 кв. м. изложбена площ, той събира повече от 120 оригинални експоната, които показват развитието на марката от миналото до наши дни - със своите изключително зрелищни визии. Работното време на музея е от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.

Снимка: Людмил Николов

Изключителен чар на местността придава Боденското езеро, което е едно от най-големите в Германия и третото по големина в Централна Европа.

Снимка: Людмил Николов

Едно от най-посещаваните туристически места на езерото е остров Майнау, наричан още "острова на цветята" – истинско райско кътче, впечатляващо със своята флора. Целият остров е осеян с различни растителни видове – цветя, треви и дървета, на които може да се наслаждавате с часове. Майнау се преобразява през различните сезони (пролет, лято и есен), но когато и да решите да го посетите, ще останете пленени от цветовете, мириса и вдъхновяващата красота.

Снимка: Людмил Николов

Голяма атракция на острова е "Къщата на пеперудите", където може да видите прекрасните тропически пеперуди, които със своето изящество правят мястото "вълшебно".

Снимка: Людмил Николов

Време е да се запътим и към едни от най-романтичните места в Германия – дворците Хоеншвангау, Нойшванщайн, Херенкимзее и Линдерхоф.

Живописният замък Хоеншвангау е построен от бащата на Лудвиг II. Природата в околността е така пленяваща, че ще остане завинаги в съзнанието ви. От прекрасните  тераси може да се насладите на красивите гледки и да почерпите вдъхновение от магичната атмосфера. Замъкът е впечатляващ и със своята архитектура. Построен върху останки от стара крепост, днес той е един от най-красивите и заинтригуващи дворци.

Снимка: Людмил Николов

В непосредствена близост до Хоеншвангау се намира "вълшебният" замък Нойшванщайн, вдъхновил Уолт Дисни да създаде емблемата на анимационното си студио. Пленен от величествената природа на Баварските Алпи, Лудвиг II мечтаел да изгради замъка на мечтите си именно тук, вдъхновение, за който получава от любимия си композитор - Рихард Вагнер, когото за първи път среща в замъка Хоеншвангау. Днес Нойшванщайн е един от най-известните и посещавани замъци в Германия. Изключително впечатляващ е и интериорът - с множество декорации, приличащи на сцени от опери на Вагнер, пренасящи в отминали времена. Приказната разходка около и в замъка няма да ви остави безразлични, ще бъдете вдъхновени, окрилени и готови за нови приключения... също като в приказките.

На пълната красота и величие на двореца може да се насладите от намиращия се в близост висящ мост, от който се разкрива изключително красива и пленяваща гледка.

Снимка: Людмил Николов

Дворецът Херенкимзее се намира в езерото Химзее на остров Херен. Поръчан е от крал Лудвиг II, а самата сграда е проектирана по примера на Версайския дворец, като важна част от него са градините - символ на величие, построени по подобие на тези във Версай. Още със слизането на острова се усеща романтиката на района. Високите дървета и буйната растителност, сякаш скриват замъка, за да може изведнъж да се открие с цялото си величие и красота. Красота, която опиянява и спира дъха, за която няма да имате наслада.

Снимка: Людмил Николов

Замъкът Линдерхоф също е построен от баварския крал Лудвиг II. Той е най-малкият, но също е богато декориран, а около него има терасовидно разположени градини. Освен на интересната архитектура и природа, може да се насладите и на красивото езерце пред замъка с позлатена статуя и фонтан, издигащ се на няколко метра височина, водните каскади със статуята на Нептун, Мавърския павилион, както и на "Пещерата на Венера".

Снимка: Илия Ивански

Ако искате да се откъснете от шума на космополитните градове и да усетите "шума на любовта", неизменно област Бавария е мястото, което трябва да посетите. Място, което ще ви очарова с опияняващата красота на Алпите, с величествените замъци и спокойствието, което носи.