Водопадът "Агуа асул"

Водопадът се отличава с многобройни каскади и бистра вода с тюркоазен цвят. Когато вали дъжд, водата променя цвета си и понякога става кафеникава. Но по време на моето посещение въпреки дъжда цветът беше син, каквото е и името на водопадите ("Агуа асул" в превод от испаснски означава синя вода). Намира се в областта Чиапас, разстоянието от Сан Кристобал де лас Касас е 200 километра. Цветът на водата се дължи на разтворените карбонатни соли.

Мисол-Ха

Името на водопада идва от единия от езиците на маите. В превод означава "Водата пада". Водопадът е само един, висок е 35 метра и пада в почти кръгъл басейн, заобиколен от растителност. Зад водопада има пещера, дълга около 20 метра. Мисол-Ха се намира на 20 километра от археологическата зона Паленке. В хубаво време може да видите туристи, които плуват в басейна под водопада. В комплексът има и бунгала, в които може да отседнете и да прекарате там нощта. Растителността около Мисол-Ха е обител за всякакви животински видове като лисици, койоти, зайци, еноти, тукани, фазани, игуани, ястреби и боа удушвач.

Паленке

Паленке е третият по големина град на маите. Той е бил важен културен, политически и религиозен център. Намира се в щата Чиапас, Мексико. По размери е по-малък само от Тикал и Копан, но е един от най-впечатляващите градове. Достига разцвет през 7 век. След като маите го напускат заради период на суша, той запада и постепенно е погълнат от джунглата. По-късно е открит и частично възстановен. Днес е един от най-важните археологически обекти на Мексико. Надморската му височина е едва 150 метра. През 1981 година е обявен за защитена територия. ЮНЕСКО го включва в Списъка на световното и културно наследство през 1987 година. Територията, която се посещава от туристи, е 2,5 квадратни километра, но се предполага, че това са едва 5 процента от реалната площ на града. Разкопките са спрени поради липса на средства, а и заради запазването на животинските и растителни видове в джунглата в района. В една от структурите е открита вътрешна камера, в която е погребан крал Пакал Велики с каменна маска от зелен минерал. Това откритие преобръща теориите, че храмовете на маите не са използвани за гробници. Пакал Велики е починал на 80-годишна възраст. Той застава на трона на 12 години, като преди това е управлявала майка му. Освен Пакал Велики, в отделна гробница в комплекса е намерен и скелет на жена на възраст от 58 години. За нея се предполага, че е била съпругата му, а тъй като около скелета има прах с чеврен цвят, тя е кръстена от археолозите Червената кралица. Установено е, че прахът е токсичен, компинация от живак и сяра, използвана за съхраняване на тленните останки. В гробницата на Пакал Велики има 6 други скелета, за които се предполага, че са пожертвани прислужници, които да служат на Пакал Велики в отвъдното. В гробницата на Червената кралица има два скелета – на млада жена и на малко момче. Те са били убити и захвърлени до ковчега на Червената кралица без особен финес. Предполага се, че и двамата са пожертвани при брутален и кървав ритуал.

Каньонът Сумидеро

Каньонът Сумидеро се издига на 1000 метра надморска височина. Той е в поречието на река Грихалва, която извира от Гватемала и се влива в Мексиканския залив. На места дълбочината на скалите под водата достига 250 метра. Каньонът е убежище на много животински и растителни видове. Има интересни скални образувания с формата на водно конче, коледна елха и череп. Разходката с лодка в каньона продължава около два часа.