Покойната британска кралица Елизабет Втора е била "толкова ядосана, колкото никога не е била виждана", след като принц Хари и съпругата му Меган са казали, че имат нейната благословия да нарекат дъщеря си Лилибет, според твърденията на кралски сътрудник, предаде ДПА.

В новата си биография на крал Чарлз Трети кралският автор Робърт Хардман споменава как член на персонала е разказал за гнева на Елизабет Втора след като Хари и Меган са обявили през 2021 г., че имат благословията й да използват семейния прякор от детството й.

Снимка: ALEXI LUBOMIRSKI

По-късно Би Би Си съобщи, че източник от двореца е казал, че кралицата не е била питана от двойката дали може да нарече дъщеря си Лилибет.

Адвокатите им обаче изпратиха съдебни писма до телевизионния оператор и други издатели, като заявиха, че твърдението е невярно и клеветническо.

Снимка: Instagram

Говорител на Хари и Меган тогава настоя, че принцът е разговарял предварително с баба си и не би използвал името, ако не е получил нейната подкрепа.

Хардман обаче пише: "Член на персонала си спомня, че през 2021 г. Елизабет Втора е била толкова ядосана, колкото никога не я е виждал", след като херцозите на Съсекс са обявили, че тя им е дала благословията си да нарекат дъщеричката си "Лилибет" - детския прякор на кралицата.

Той допълва, че Бъкингамският дворец е "отблъснал" опитите на Хари и Меган да потвърдят версията си за събитията.

Това отново е случай на "спомените могат да се различават" - намек за отговора на покойната кралица на твърденията на двойката в интервюто им с Опра Уинфри, казва Хардман в книгата си "Чарлз Трети", която се публикува като поредица в "Дейли мейл".

Даването на името Лилибет на дъщеря им не присъства в противоречивите мемоари на Хари "Резервният", припомня БТА.

Сред останалите разкрития в книгата на Робърт Хардман са как неговият брат Уилям е възприел забележките на Хари в документалния му филм за Нетфликс, че членовете на семейството от мъжки пол могат да бъдат изкушени да се оженят за някого, който се "вписва в калъпа", а не за някого, с когото им е писано да бъдат като "най-низшия от низшите".

Снимка: Getty Images

Уилям е сметнал това за "явна атака на Хари" срещу съпругата му Катрин.

Галеното наименование Лилибет е използвано за първи път, когато тогавашната принцеса Елизабет е била съвсем малка и не е можела да произнася правилно собственото си име.

Дядо й Джордж Пети с обич я е наричал Лилибет, имитирайки собствените й опити да произнесе Елизабет.

Сладкият прякор се затвърдил и оттогава тя е станала Лилибет за семейството си.

Най-малкото дете на Хари и Меган, което вече е принцеса след възкачването на дядо й на трона, се роди в Калифорния на 4 юни 2021 г. Лилибет Даяна се появи на бял свят два месеца след смъртта на принц Филип, покойния херцог на Единбург, и след противоречивите твърдения, отправени към монархията от Хари и Меган в интервюто им за Опра Уинфи.