Освен че е втори ден от Великденските празници тази година, 6 май е църковен празник на Свети Георги Победоносец и официален празник на храбростта и българската армия. Празниците не приключват до тук!

Въпреки че е понеделник - неработен ден е и можете да се отдадете на по-калорична храна и хубаво вино, такъв е денят.

Денят на совиньон блан

Снимка: iStock

Денят на совиньон блан се отбелязва в Нова Зеландия и други страни по света на 6 май и е посветен на дегустацията и насладата от виното совиньон блан. Ресторанти и дегустатори популяризират събитието в социалните медии, като дават предложения за ястия, които се съчетават с виното, и други съвети за дегустация за начинаещи и дори за експерти във винената общност. Прочетете, за да научите повече за това популярно бяло вино, което със сигурност ще украси всеки празничен повод.

Международен ден без диети

Снимка: iStock

Забравете за кантара днес и създайте нова връзка с човека, който виждате в огледалото. Недостижимите цели, които повечето жени си поставят, подлагайки се на глад и много лишения в храненето, са сред причините за появата на хранителни разстройства и ниско самочувствие. Британската феминистка Мери Евънс Йънг слага край на всичко това през 1992 г., като се отказва от тормоза, който тя сама си причинява. Световното движение, което тя предизвика, помогна на много хора да създадат по-здравословни отношения с храната и тялото си, така че днес спокойно можете да си хапнете козунак.

Защо католическото празнуване на Великден се случва в неделя, докато на Изток свещеният ден е в понеделник?

Снимка: iStock

Отговорът се крие в различното приемане на календара от православните и неправославните християни. По Юлианския календар датата се празнува в понеделник, а по Григорианския календар Великден се празнува в неделя.