Независимо дали вашият страх произтича от други психологически тревоги, които се провокират от обстановката в самолета, като клаустрофобия или посттравматично стресово разстройство например, или просто от обстоятелството, че не обичате самолетите, може да бъдете абсолютно спокойни, че аерофобията е абсолютно разбираемо, често срещано и обичайно явление. Любопитен факт е, че аерофобията обикновено се получава след 25-годишна възраст. За сведение, около 15% от възрастното население по света изпитва фобия към летенето.

Струва си да припомним обаче, че летенето си остава един най-сигурните и безопасни начини за пътуване.

Въпреки това, аерофобията е сред най-разпространените видове страхови неврози поради фактът, че човек е създаден да ходи, а не да лети или да се намира на хиляди метри разстояние от земята, споделят психолозите.

#Преди пътуването

Ако сте нервен в деня преди пътуването, това ще направи самия полет още по-стресиращ и травматичен за вас, предупреждават експертите. Най-добрият начин да се справите с чувството на тревога е като вечерта преди излитането приготвите целия багаж и се уверите, че всички най-важни документи, необходими за пътуването, са на линия и сложени на мястото им. Така на сутринта, няма да изпитвате допълнително напрежение и притеснение, че нещо може да забравите. Ще сте много по-спокойни и ще имате време за себе си и обичайните рутинни приготовления преди излизане от дома – да вземете душ, да похапнете добре и т.н. Пригответе си достатъчно вода, за да предотвратите риска от дехидратиране по време на пътуването. Избягвайте кофеина и алкохола в деня на пътуването. Тези напитки допринасят и увеличат усещането за тревожност.

Ако искате да си осигурите спокойно пътуване в самолета, добре е да си изберете предварително места далеч от изходите. Има правило, според което в случай на проблем, пътниците, които седят близо до вратите на самолета, трябва да реагират и действат според инструкциите на вътрешния персонал.

#В деня на пътуването

Станете рано. Уверете се, че сте закусили пълноценно и че всички документи са на лице. Предвидете време, в което да релаксирате преди отпътуване. Друго добро средство за справяне с нервното напрежение е да се отдадете на медитация. Тя ще успокои и настрои съзнанието ви на вълните, на които самите вие го програмирате. Бъдете на летището поне два часа преди полета, за да чекирате багажа и да се настаните спокойно.

#На борда

Очакването на излитането обикновено е един от най-напрегнатите моменти за повечето пътници. Ако се чувствате нервни, огледайте обстановката около себе си, обърнете внимание на усмихнатите лица на пътниците, на шегите или на детската радостна глъч. Запознайте се с хората, които сядат до вас. Всичко това ще ви отпусне и ще отвлече вниманието ви от мисли по самолета и излитането.

Вслушайте се добре в инструкциите за безопасен полет. Колкото и напрежение да предизвикат те у вас, психолозите уверяват, че те подсъзнателно оказват успокояващ ефект на пътниците, карайки ги да се чувстват по-спокойни и уверени в себе си.

Ако сте все още притеснени, споделете това с екипажа на самолета. Те са обучени да се справят с нервни пътници и ще могат да проявят адекватна реакция в дадения момент в случай, че такава се наложи.

#Приятни занимания

Докато летите, почетете от предварително сложените в ръчния ви багаж книга или списание. Ако спътникът до вас е благоразположен и контактен, събеседвайте с него. Правете нещо, което ще ви разсейва от мисли за летенето. Избягвайте да гледате през прозореца, докато самолетът излита и се отдалечава от сградите под вас.

#По време на полет

Браво, издържахте изпита, сега вече сте на значително разстояние от земята! Време е да се отпуснете и освободите от каквито и да било тревоги. Препоръчително е да говорите с човека до вас.

Понякога се получава турбуленция, която може да предизвика неприятни усещания за страх и тревога. Тя настъпва, когато реактивните струи въздух се движат с различни скорости – това е напълно обичайно явление, но за нервните пътници – страшно преживяване. Добре е да знаете, че именно тя е най-малкото, от което трябва да се притеснявате, тъй като пилотите обучени подобаващо. Ако не сте сигурни какво се случва, обърнете се към стюардесата – тя ще ви обясни ситуацията.

Ако почувствате, че получавате нервен пристъп или че скоро може да изпаднете в паника, отпуснете се на облегалката и започнете да дишате бавно и дълбоко, концентрирайте се върху дишането. Продължавайте, докато не почувствате, че пулсът ви се е стабилизирал. Пийте вода, но с бавни глътки. Мислете къде отивате, кой ще ви посрещне, къде ще отидете утре, разсейвайте вниманието и мислите си с плановете, които ви предстоят да реализирате.