Сладоледът е един от най-често консумираните десерти през лятото. За него има хиляди рецепти, а много кулинарни тайни крият божествения му вкус. В различните държави се харесват различни вкусове - шербети в Турция, задължително със сметана в Русия, плодови сорбета във Франция, с кремообразна текстура в Испания... А кой е вашият любим?



В Италия - вкусно джелато
Perchè No! е магазин за сладолед в Милано, на около 5 минути от известната Миланска катедрала. Предлага разнообразни вкусове от сладолед, който се прави на място предишния ден. Изборът е богат, а едни от любимите вкусове на хората, които често посещават джелатерията, са сладолед с мед и сусам, зелен чай, кафе с парченца шоколад. Тук може да опитате и широк асортимент от от плодови сорбета.

Дондурма в европейската част на Турция
В хотел A’jia в Истанбул, Турция, предлагат не просто сладолед, а сладолед с гледка. Какво по-романтично от това в навечерието на летния ден, когато слънцето за последно прегръща облаците, преди да залезе, да хапваш вкусен сладолед край Босфора? В сладкарницата на хотела предлагат пържен ванилов сладолед, сорбе от маракуя и традиционният турски сладолед дондурма, който се приготвя с козе мляко.
Из Истанбул има множество малки сергии за сладолед. Продавачите изнасят истинско шоу, докато приготвят една фунийка. Вземат сладолед от големите контейнери с много дълга шпатула, приличаща на меч, и по много артистичен начин оформят купчинка върху вафления конус.

Аутлет за сладолед в Дания
В парка Тиволи в Копенхаген сервират специален, огромен сладолед, който наричат Amerikaner. В него се слагат 4 топки, които се поливат с топинг, украсяват се допълнително с бита сметана, шоколад и бисквити (макарони или бонбони маршмелоу).

Последните летни тенденции при сладоледа
Интересният начин, по който да се поднесе сладолед и вкусовите комбинации, които да провокират клиентите, доведоха до измислянето на десерти като сладолед в донат и сладолед от цветя. Здравословният начин на живот пък налага да се търсят варианти за замяна най-вече на млякото и сметаната в сладоледите. Германската компания Fraunhofer Labs предлага сладолед без млечни продукти, глутен, животински мазнини и протеини. Здравословният сладолед се нарича Lupinesse и е направен от семена на син, сладтк лупин.