Столицата на Литва, Вилнюс, се превръща в гигантско кафене на открито. Властите там разрешиха на барове и ресторанти да поставят масите навън напълно безплатно. Нужно е само да спазват правилата за социално дистанциране. Това включва места за сядане, разрешени само на открито. Клиентите, разположени на различни маси, трябва да седят на разстояние поне два метра.

"На площади и улици - близките кафенета ще могат да поставят безплатно масите си на открито през този сезон и по този начин да работят по време на карантина. Просто отворете, работете, запазете работните места и запазете Вилнюс жив", каза кметът Шимашиус миналата седмица, цитиран от Еuronews.

Снимка: iStock


Мярката е приветствана от Евада Шишкаускине, ръководител на Асоциацията за хотелиерство и ресторантьорство в страната, за която тя казва, че е дошла точно навреме. „Това допълнително пространство ще им помогне да настанят повече посетители и да върнат живота на градските улици, без да нарушават изискванията за сигурност“, добави тя.


Повече от 162 кафенета, барове и ресторанти са кандидатствали за създаване на места за отдих на открито. Според кмета на Вилнюс това изключва повечето от местата в Стария град, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Там тесните калдъръмени улички не позволяват външни места с изискваното разстояние.

Снимка: iStock

В Литва постепенно облекчават ограниченията, въведени заради Covid-19. На магазини, фризьорски и козметични салони, библиотеки, музеи и кафенета беше разрешено да отворят отново в понеделник (28.04.2020), тъй като страната започна да премахва някои извънредни мерки.