Едва ли има човек, който не обича да пие кафе на място с единствена по рода си атмосфера. Има няколко заведения в Европа, които са много интересни, и прекрачвайки прага им, попадаш на съвсем различно място. Това са тематични кафенета, които се борят с клишетата и печелят сърцата на посетителите си.

Започваме с котешките кафенета. Те са прекрасен начин да прекараш времето си с чаша топла напитка сред мъркащите домакини. Котетата превръщат мястото в истински дом и посрещат всеки с грацията си. Този тип кафенета са малко дори в световен мащаб. Едно от първите в Европа е във Виена, Австрия и се казва "Неко". Подобни заведения има и във Франция и Испания. Но ако не ви се пътува толкова, можете да дойдете и до София в новото заведение "Коткотека", където си играеш с котета, сокато пиеш вкусно кафе.

Следващото е място, което всеки колоездач трябва да посети. Kазва се "Look mom no hands" и се намира в Лондон, Англия. Това интересно кафене печели хората не само с дизайна си, но и с множеството събития, които организира. Там можете да се забавлявате по време на състезание за колоездачи, срещи на тъмно, семинари и много други. Освен с интересни активности, лондонското кафене печели с вкусно кафе и бира своите посетители.

В случай че летните ви пътешествия ви заведат и до Милано, Италия, то задължително трябва да посетите "Bar Luce". Пространството е обзаведено от известният кинорежисьор Уес Андерсън, който стои зад велики продукции като „Гранд хотел Будапеща“, „В царството на пълнолунието“ и „Кланът Тененбаум“. В момента, в който прекрачите прага, ще се пренесете назад във времето с винтидж декори като стари игрални машини. Цялата обстановка олицетворява атмосферата на италианския град.

В Мадрид, Испания пък има едно заведение, което е за всеки, който обича зърнените закуски. В „Cereal Hunters” всеки един човек може да намери собствения си вкус в света на вкусните предложения. Там посетителите избират от колекция с над 140 зърнени зърнени закуски и над 60 вида топинги. Подобно заведение има и в Богота, Колумбия.

Най-страховитото кафене, което можете да посетите се намира в Грюер, Швейцария и се казва „Museum HR Giger Bar”. Той е създаден по идея на Ханс Рудолф Гигер, който е носител на „Оскар“ за декор. В бара можете да се насладите на топла напитка, докато сте заобиколени от скелети. Не си мислете, че няма да се докоснете до тях, защото сa дори в столовете. Ужасяващата обстановка е част от Музея на Гигер. Това място не печели посетителите си с уют, а с реалистичната си хорър обстановка.

Продължаваме с български заведения, които са повече от достойни да влязат в класациите. В арт квартала „Капана“ на Пловдив няма да сбъркате, където и да изберете да влезете. Там освен на вкусното кафе ще се наслаждавате на артистична обстановка и ведро отношение. Препоръчвам ви “Central Perk”, където ще влезете в любимия на поколения сериал „Приятели“. Това заведение е истинска реплика на емблематичното кафене от комедията. Трите етажа ще ви потопят в нюйорксата атмосфера, в която се развива сюжета на сериала. Дори самото меню олицетворява забавните герои, защото някои от напитките и снаковете са кръстени на любимите ни персонажи.