Гватемала, позната още като земята на маите, е колоритна държава в Централна Америка. Столица от 1775 година е град Гватемала, след като силни земетресения разрушават старата столица Антигуа.

Въпреки че страната е малка, на територията й се намират някои от най-популярните туристически обекти като хилядолетният град на маите Тикал. Езерото Атитлан също привлича туристи от цял свят, а плажовете по крайбрежието на Тихия и Атлантическия океан допринасят за развитието на туризма в Гватемала.

Основната парична единица е кецал, като може да обмените кецали в банките. На повечето места има изискване да се обменят суми над 100 американски долара, а паспортът е задължителен при обмяна на валута.

Храната в Гватемала е много повлияна от кухнята на съседно Мексико, така че не очаквайте големи изненади, ако вече сте опитвали мексиканска храна.

От май до ноември е дъждовният период, на високите места през нощта става много студено, но в град Антигуа сякаш се е настанила вечна пролет.

На територията на Гватемала има 37 вулкана, като 3 от тях са активни – Пакая, Де Фуего и Сантягито. Най-големият е вулканът Де Агуа, който се намира на няколко километра южно от Антигуа и се вижда от всяка точка на града. Той не е действащ, но размерите и височината му са внушителни.

Най-опасният без съмнение е вулганът Де Фуего, койтосамо през 2018 година изригна няколко пъти и отне живота на 125 души.

Ако някога отидете до тази държава, непременно направете спирка в Антигуа - лично за мен това е най-красивият колониален град, който съм виждала. Цветен, с много зеленина и пленителни пейзажи, Антигуа определено се настани в сърцето ми, а гледките подтикват дори хора, които не умеят да рисуват, да се опитат да пресъздадат цветовете му върху платното...