На червения килим по време на D23 Expo в Калифорния актрисата Анджелина Джоли говори за пожарите в Амазония:
„Ситуацията е тежка! Всички сме наясно, че тропическите гори трябва да бъдат опазени. Спомням си, че бях на 6, когато говорихме с майка ми за това. Ако нещата отидат твърде далеч, няма да можем да ги спрем. Трябва да алармираме целия свят за значението на амазонските гори. Хората, които правят бизнес там, трябва да поставят човечеството, кислорода и нашето бъдеще преди стремежа си към бързи печалби.“

D23 Expo е най-голямото събитие в света за феновете на Disney. То се провежда веднъж на две години и събира под един покрив най-доброто от Disney, Marvel, Pixar и Star Wars за всички платформи – кино, телевизия, музика, интернет...

През последните дни много звезди от шоубизнеса се ангажираха с проблема за опазването на горите в Амазония. Броят на пожарите там се е увеличил с цели 83% спрямо миналата година. Регистрираните огнища са 72 843 – най-голямата стойност от началото на тази статистика през 2013 г.

Джунглата е дом на около 3 милиона вида растения и животни. Еколозитя обвиняват президента на страната Жаир Болсонаро, че разрешавайки сечта, е отговорен за бедствието.

Сухият сезон в Амазония продължава от юли до октомври. Пожарите се причиняват най-често от мълнии или от земеделци, които разчистват земята за посеви или паша.

По темата говори и папа Франциск. Той нарече амазонската гора "жизненоважен за планетата бял дроб" и организира през есента световна конференция, посветена на Амазония.

Амазония се простира в девет от 12-те страни на Южна Америка, най-вече в Бразилия (67%), Боливия (11%) и Перу (13%). В нея се намират 20% от незамръзналите сладководни води на планетата и 34% от естествените гори.