Филипинката Луиза Ю обиколи всички държави, които са членки на ООН.

„Когато бях малка и ходех на кино, бях очарована от природните гледки. Винаги съм си мислела, че някой ден ще отида на тези места“, споделя Ю.

Всичко започва, когато на 23 години тя отива да учи в САЩ.

„В началото пътувах само в САЩ, защото нямах право да излизам от страната. Качвах се на автобус на Greyhound и на следващия ден бях в друг щат“, разказва тя.

Първоначално тя работи в сферата на медицинските технологии, а по-късно става туристически агент, което й помага да пътува повече.

През последните 50 години Луиза Ю пътува навсякъде – от Италия до Тайланд и Норвегия до Иран и Австралия.

„Някои държави се смятаха за опасни, но аз си казах „Искам да видя тези места със собствените си очи, защото там има много история и култура“, казва Ю за мотивацията си.

Тя постига целта си на 9 ноември 2023 г., влизайки в Сърбия. Приятелите ѝ я убеждават да посети балканската страна последна, защото са наблизо и могат да дойдат, за да празнуват заедно.

„Когато пристигнах, не знаех, че те вече са приготвили всичко за мен. Това беше голяма изненада“, разказва тя.

След като е посетила толкова много държави и е срещнала безброй хора по пътя си, много от които са се превърнали в нейни приятели, Ю казва, че е научила, че всички си приличаме повече, отколкото си мислим.

„Видях много неща от различни хора, от техния живот и култура – научих много. И открих, че всички са като нас. Те мечтаят за по-добра работа и по-добри възможности и повечето от тях са много, много мили и много услужливи“, казва тя.

За всички останали, които мечтаят да пътуват, Ю дава следния съвет:

„Не се страхувайте, излезте, пътувайте. Не чакайте никого, защото ако се появи възможност, тя може никога повече да не се повтори. Бъдете себе си. Ако има желание, ще има и начин. Нищо няма да е невъзможно. Просто трябва да излезете навън“.