Продължение от 101 неща, които може да правите единствено в Банско през лятото.

13. З
абавления в Банско
Забавленията в Банско не са само по снежните ски писти, нито в ритмите на народните песни от Пирин. Градът предлага забавления от различно естество, някои от които с добре установени традиции. Всяко лято Банско става домакин на Международен джаз фестивал, фест Банско бийт и много други, които лесно и категорично казват "Край!" на скуката.

14. Гурме преживявания
На много места в Банско може да опитате ястия по автентични и стари рецепти, които са характерни за района – банска капама, чомлек, катино мезе, бански старец, комбари с кажел, шупла и др. Ако все пак ви липсват морските дарове, това, че сте в планината, не е причина да не ги хапвате. Октопод на грил с пикантна доматена салца в най-добрия ресторант в Банско - Come Prima.

15. Освежаващи коктейли
Здравословни плодови сокове от киви, зелена ябълка, лайм, краставица, авокадо, манго, лимон и грейпфрут в La Veranda.

16. Сладолед с планинска мащерка
Когато имате нужда от малко повече свежест в летния ден или просто искате да заглушите вътрешния глас, който настоява за нещо сладко, в Банско може да опитате едно уникално съчетание от сладолед и  дар от планината. Мащерката е една често срещаните по склоновете на планината, лекови и красиви билки. Как влиза в кулинарията ли? Под формата на сладолед. Тарталета с горски плодове, поднесена със сладолед с мащерка – облизвате ли се вече?

17. Кафе за милиони
Най-скъпото кафе в света е кафето Копи Лувак. Цената му варира от 700 до 1500 евро за килограм. Тайната на получаване му - азиатската палмова цибетка изяжда узрелите черешки на кафееното дърво, в стомаха й обвивката се усвоява, а зърната се обогатяват с ензими. Чашка от това кафе е на специална цена всеки ден от 16 до 18 ч. е лоби бара на Kempinski Hotel Grand Arena Bansko.

18. Семейна почивка – усмивки, вместо крясъци
Казват, че отивайки на почивка с деца, просто сменяш мястото, на което  им се караш, когато не слушат, но не си почиваш. Най-любимо от всичко обаче са ни изключенията от правилата! Просто в Банско може да се открие по нещо интересно за всеки член от семейството. И така почивката да стане перфектна за цялото семейство. 

19. Музика за д/Ушите

Музиката е част от прекрасната почивка, така, както слънцето е част от лятото. 

24-26.08.2017Банско Опера фестгостите на представлението ще имат възможността да се насладят на три невероятни постановки –„Лешникотрошачката“, „Джани Скики“ и „Котките”.

1–2.09.2017 - Банско Балкан фест; Eдни от най-популярните балкански изпълнители ще очароват публиката с невероятните си изпълнения на живо.

август - концерт на Школата по китара, тамбура и народно пеене на Марин Бърдарев

20. Лято под открито небе с барбекю
Изобилие от специалитети на грил и латино музика на живо всяка събота в периода юли и август в Kempinski Hotel Grand Arena Bansko. Този уикенд (29-30.07) може да прекарате вълнуваща лятна вечер с барбекю специалитети и жива музика на красивата тераса на ресторанта.  

21. Ходете боси
Понякога просто имате нужда да свалите обувките си и да почувствате по-добре връзката си със Земята.

 

Снимка: хотел \"Кемпински\"

22. Летни активности в Банско
26-29 юли - Лятна филмомания под звездите - издание на „Банско филм фест”
01-03 август - Честване 114 години от Илинденско-Преображенското въстание и Деня на Пирин

23. Джаз под небето
Никога да не сте ходили на Международния джаз фестивал Банско е като да не сте дишали, да не сте се променяли, да не ви е било усмихнато сутринта и тъжно вечерта. Защото емоцията на джаза докосва най-тъмните и тъжни кътчета на сърцето и издърпва с кадифена ръкавица към най-светлото на душата.

24. Да се влюбите
Лято, джаз, лукс, вкусна храна, удобства, СПА глезотии, планина, дъх на билки, добро отношение... Дори перфектният мъж да не се е появил все още, пак е възможно да се влюбите. В живота тук.

25. Повтаряйте всички тези летни, забавни и приятни преживявания до 101! Слушайте тишината на природата. И птичата песен. И себе си. Слушайте сърцето си. И (се) усещайте! Отново и отново!