Тежко обвинение беше отправено към Кейти Пери от американска католическа монахиня. 81-годишната сестра Рита Калахан заяви тази събота пред вестник Вашингтон Поуст, че „ръцете на певицата са изцапани с кръв“ и че на съвестта ѝ тежи смъртта на друга монахиня.

Как един спор за имот може да създаде скандал, достигнал до Ватикана?

Въпросният калифорнийски имот е имение във френски стил, построено от архитекта Бернард Майбек през 1927 г. с площ 2700 кв.м. През 1972 г. тогавашният собственик на имота решава да го продаде на католическата църква, след като жена му умира. 52-те сестрите от ордена „Неопетненото сърце на Мария“ събират символичните за подобен имот 600 000 долара и го превръщат в манастир.

Малко повече от 40 години по-късно архидиоцезът (католическият еквивалент на епархията в православната църква) в Лос Анджелис решава да продаде имота. Кандидат-купувач става Кейти Пери, която предлага да плати 14.5 милиона долара. Архиепископът на Лос Анджелис приема сделката през 2013 година, без да се допита до последните две останали живи монахините. Изборът на Кейти Пери за нов собственик на църковната земя никак не се нрави на възрастните жени.

Кейти Пери и връзката ѝ с дявола

Снимка: Getty Images

Сестри Холзман и Калахан, последните монахини от ордена „Неопетненото сърце на Мария“, никога до този момент не са чували за Кейти Пери, но правят проучване и попадат на шокиращо „признание“ на певицата. Възрастните жени откриват видео, в което Кейти се шегува, че е продала душата си на дявола, за да постигне успех.

„Дори само като споменава, че би продала душата си на дявола, тя се противопоставя на всичките ни принципи и вярвания, казва сестра Холзман. Кейти Пери символизира всичко, в което ние не вярваме. Би било грях да продадем имота на нея.

Другата монахиня, сестра Калахан, допълва: „Намерих Кейти Пери и изгледах видеоклиповете ѝ. Изобщо не ми харесаха.“

Снимка: Getty Images

Младата певица опитала да промени мнението на жените, като се срещнала с тях, изпяла църковна песен и им показала татуировката на китката си с надпис „Исус“. Това не помогнало.

Продажбата на имота и началото на съдебния спор

За да попречат на Кейти Пери да купи имението, монахините открили друг евентуален купувач, който им допадал повече и побързали да направят продажбата. Ресторантьорката Дана Холистър купила манастира, като не само предложила един милион повече на двете възрастни жени, но и обещала, че сградата ще остане действаща църква.

Снимка: Google maps

Според архиепископа на Лос Анджелис обаче, двете монахини нямат право да продават имота. Дана Холистър е изправена на съд по обвинение, че се е възползвала от възрастните жени. Съдът отменя продажбата и нарежда на Холистър да плати 3.47 милиона долара за съдебни разноски и още 1.57 милиона на Кейти Пери.

Певицата обаче все още няма възможност да си купи желания имот, защото въпросът стига до Ватикана. По правилата на католическата църква всяка продажба на имот над 7.5 милиона долара трябва да се съгласува с Папата. От Рим отказват разрешение на Кейти Пери да купи манастира.

Смърт в съдебната зала

На 11 март 2018 година двете монахини са призовани в съда. Преди да влязат, 89-годишната Холзман се обърна чрез телевизионните камери към Кейти Пери и я призова да прекрати делата: „Кейти Пери, моля те, спри. Не правиш нищо добро и нараняваш много хора.“ Няколко часа по-късно възрастната жена почина в съдебната зала.

По тази причина Рита Калахан, вече последната останала жива монахиня от ордена „Неопетненото сърце на Мария“, обвини Кейти Пери, че е отговорна за смъртта на Холзман и че ръцете ѝ са изцапани с кръв. Сестра Калахан за пореден път изрази неодобрението си за певицата.

Съдебният спор около имота продължава.