Всяка година за Коледа в Бъкингам се приготвя специален тържествен пудинг. Тази година кралските готвачи издават съставките и начина на приготвяне.
Коледният пудинг се забърква винаги в един и същи ден - неделята, преди да започне тържественото адвент отброяване на дните до Коледа. Това е един от любимите сладкиши на кралицата.
Тази година готвачите от кралската кухня споделят рецепта за традиционния коледен пудинг, както и кратко видео за приготвянето му.
От продуктите се приготвя тесто с тегло 1 кг.
250 г тъмни стафиди
250 г касис
185 г светли стафиди
150 г смесени корички от цитрусови плодове
250 г сусам
250 г галета
90 г брашно
12g смес от коледни подправки
2 яйца
180g кафява захар
275 мл бира
40 мл тъмен ром
40 мл бренди
Ако не искате да използвате алкохол, можете да го замените с портокалов сок или студен чай.
Всички съставки се забъркват в дълбока купа, като първо се слагат сухите.
- Стените на купичките (огнеупорни), в които ще се постави пудингът, се намазват с масло.
- Сместа се сипва в тях и се притиска с лъжица. Отгоре се слага парче оризова хартия. Подреждат се в дълбока тенджера, в която на дъното се слага кърпа. Сипва се малко вода, отгоре съдът се завива с алуминиево фолио и се оставя да се готви 6 часа на
- На Коледа пудингите се затоплят отново в същия съд за 3-4 часа.
- Изваждат се с помощта на заоблен нож и се обръщат върху чиния.
- Гарнират се и се сервират със сос от бренди и сметана.
В приготвянето на коледен пудинг обикновено се включват членове на кралското семейство. През 2019 г принц Джордж с радост се включи в готвенето, заедно с баща си, принц Чарлз и кралицата.
Традиционният сладкиш е една от 8-те коледни традиции, които неизменно се спазват в двореца. Заедно с принц Филип, кралицата всяка година изпращаше по 750 коледни поздравителни картички.