Кралят на Тайланд Ваджиралонгкорн лиши конкубината си Синеенат Вонгваджирапакди от нейния ранг и титли, заради "лошо поведение и нелоялност срещу монарха". В официално съобщение на пресслужбите се казва, че Синеенат е била прекалено "амбициозна" и се е опитала да се "издигне до същото положение като кралицата". Както и че поведението й се счита за „неуважително“. В изявлението, публикувано в Кралския вестник, се казва, че Синенат е „проявила съпротива и натиск по всякакъв начин, за да да спре коронясването“ през месец май. Това се случва само 3 месеца след като консорт. Синеенат е обявена за Дори и след сватбата на краля с кралица Сутхида, Синеенат продължи да е близо до него – една особено силна привилегия. Тя е и първият човек, получил титлата Royal Noble Consort (конкубина, наложница) от близо век насам. 

Кралски консорт се използва като термин за другар или партньор, в допълнение към съпругата на краля. Тя е съпруга на краля, но без титла на кралица. Последният път, когато крал на Тайланд дава тази титла, е било през 20-те години на миналия век. След това не се използва, тъй като страната става конституционна монархия през 1932 г.

Но тъй като Синеенат не била "нито благодарна за титлата, връчена й, нито се е държала по подходящ начин според статута си" всички титли и облаги й биват отнети.

Наказание или морал? Предателство или етикет? Какво казва тази постъпка и какво се крие зад тази заплетена кралска история? 

Коя е Синеенат Вонгваджирапакди - наказаната конкубина

Синеенат е медицинска сестра, бодигард, генерал-майор и обучен пилот. Много дейности за жена на 34 г., нали? Родена е на 26 януари 1985 г.

Истинската причина за отстраняването на Синеенат като кралски консор може никога да не бъде оповестена публично, като се има предвид тайната, която прикрива дворцовите дела в Тайланд. Царица Сутхида е 41-годишна бивша стюардеса и заместник-началник на отдела за бодигарди. Всъщност с конкурентната втора съпруга те са колежки. Преди нея крал Маха е имал още три жени - Соамсавали (от 1977 до 1993 г ​​.); Йоваджида (от 1994 до 1996 г) . и Срирасми (от 2001 до 2014 г.).   

Лишаването от титли на Синеенат не е изключение. През 1996 г. кралят осъди втората си съпруга, която избяга в Съединените щати. Той се отрече от четирима синове, които има с нея.

През 2014 г. третата му съпруга Срирасми бе лишена по подобен начин от всичките си титли и прогонена. Нейният 14-годишен син е отгледан от крал Ваджиралонгкорн в Германия и Швейцария.