Емблематичната държавна компания БДЖ предизвика оживление тези дни (или по-точно маневри, ако използваме железничарската терминология) в социалната мрежа Twitter.

Профилът @bdzbg е създаден още през юли 2011 г., но проявява по-голяма активност от средата на август 2017 г. и вече има 379 последователи. С радост споделя коментари като тези:

Самият акаунт на БДЖ публикува неща от рода на:

което съвсем ни наведе на мисълта, че профилът е „фалшив” и зад него не стои точно БДЖ. Изпратихме официално запитване и от "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ни отговориха, че нямат профил в Twitter. А би трябвало да имат, защото това е добър канал за съобщаване на новини, информация за закъсняващи вклакове, ремонти, промени в разписанието и т.н.

Във Facebook съществува профил, който е изпълнявал тази функция, но последните му три публикации са от март 2014 г., април 2013-а и ноември 2012-а.

Истината е, че една частна компания никога не би си позволила подобна липса на присъствие и активност в социалните мрежи, където всеки се бори за вниманието на аудиторията.

Писахме и до самия Twitter акаунт БДЖ с въпрос кой точно стои зад него. Получихме отговор "Нека това остане една малка тайна :)".

Създаването на профил, имитиращ официален акаунт на институция или известна личност, е често срещана практика за привличане на потребители в социалните мрежи. Не липсват и забавни моменти на гърба на посетители, които не разбират, че това е фалшив профил, и по този начин развеселяват допълнително аудиторията.

Ако си падате по локомотиви, влакове, релси, жп гари и прочие, можете да станете член на Facebook групата БДЖ ТРЕЙНСПОТЪРИ. Там редовно се публикуват снимки на влак-еди-кой-си, който пристига на гара еди-коя-си.